Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potepuh: Sv. Tomaž nad Vojnikom [FOTO]

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 17. 02. 2024 / 09:32
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.02.2024 / 09:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Potepuh: Sv. Tomaž nad Vojnikom [FOTO]
Na Tomaževem hribu stojita podružnična cerkev sv. Tomaža in 550 let star črni gaber. FOTO: Andrej Praznik

Potepuh: Sv. Tomaž nad Vojnikom [FOTO]

Resnoba postnega časa se bo konec marca spremenila v veselje velike noči. Takrat bo v središču pozornosti tudi apostol Tomaž, ki ni hotel verovati v Gospodovo vstajenje, dokler ni videl na njegovi roki rane od žebljev, vtaknil vanjo prsta in položil roke v njegovo stran.

Župnijska cerkev sv. Marije Magdalene v Dramljah. FOTO: Andrej Praznik

Po Sloveniji je sv. Tomažu posvečenih veliko cerkva. Ena od njih stoji na 444 metrov visokem Tomaževem hribu vzhodno od Vojnika. Če ste med tistimi, ki ne verjamejo, da je lahko tudi izlet po nizkih vzpetinah zanimiv, potem pridite in poglejte.

Vas Svetelka. FOTO: Andrej Praznik

Do cerkve sv. Tomaža se najhitreje vzpnemo iz Vojnika, če se hočemo malo bolj razgibati, pa si lahko za izhodišče izberemo Dramlje. To naselje s 420 prebivalci leži nedaleč od avtoceste na severu občine Šentjur. Ime Dramlje se uporablja tudi za širše območje ob stiku Celjske kotline, Voglajnskega gričevja in vzhodnih Karavank, ki ga je Krajevni leksikon Dravske banovine leta 1937 opisal takole: »Pokrajino preprezajo dolinice, po katerih se vijejo potoki, pritekajoč zlasti s severa in severovzhoda. Ob njih so mlini. V nižjih legah je svet ponekod močvirnat. Jugovzhodna stran občine ima cel niz ribnikov. /…/ Na prisojnih rebrih gričev so obsežni vinogradi, katerih trta daje izvrstna vina.«

Straža na Gori. Tu zapustimo asfaltno cesto in se po gozdni stezi vzpnemo do razgledne točke. FOTO: Andrej Praznik

Od osnovne šole Dramlje krenemo proti gasilskemu domu. Zgornji kažipot pred njim nas vabi k 45 minut oddaljeni cerkvi sv. Uršule, ki stoji na razglednem griču vzhodno od naselja, mi pa nadaljujemo do pokopališča. Blizu njega je župnijska cerkev sv. Marije Magdalene. Vanjo je vzidana tudi spominska plošča, ki sporoča, da je bil leta 1891 tukaj pri manevrih avstrijski cesar Franc Jožef I.

Razgled proti cerkvi sv. Uršule vzhodno od Dramelj. FOTO: Andrej Praznik

Planinska pot proti Straži na Gori in sv. Tomažu se pri pokopališču obrne na sever. Razen kratkega ovinka skozi gozd hodimo ves čas po asfaltni cesti, ki nas skozi vas Svetelka (223 prebivalcev) pripelje med griče. Na bregu nad ribnikom vidimo jelenjad, laboda, pava in nekaj drugih živali. Malo naprej nas kažipot usmeri v gozdnato pobočje. Vijugasta steza se hitro vzpne do hiš, od katerih je lep razgled na cerkev sv. Uršule in okoliško gričevje.

Razgled proti Stolpniku, najvišjemu vrhu razpotegnjene Konjiške gore. FOTO: Andrej Praznik

Smo v razloženi vasi Straža na Gori (119 prebivalcev). Slabega pol kilometra severneje se poslovimo od poti proti Stolpniku, najvišjemu vrhu Konjiške gore, in zavijemo na zahod.Makadamska cesta nas popelje v gozd, iz katerega se ob potočku spustimo v dolino. Po nekajminutni hoji po cesti se za ostrim ovinkom vzpnemo do hiše, gremo navzdol na pašnik in levo po jarku do kapelice. Pod njo je vas Bezovica (33 prebivalcev). Od gruče hiš nadaljujemo po cesti do križišča in navkreber do gozda. Tam stopimo na pot, ki nas mimo lovske preže, antenskega stolpa in Hude luknje pripelje na vrh Tomaževega hriba.

Pot se spusti v idilično dolinico. FOTO: Andrej Praznik

Na njem je nekoč stal grad, ki ga je v 15. stoletju razrušil vojskovodja Jan Vitovec. Leta 1893 so iz preostalega materiala zgradili podružnično cerkev sv. Tomaža. Pred njo raste 550 let star in 18 metrov visok črni gaber. Pod tem izjemnim drevesom sta grajski vodnjak ter skrinjica z vpisno knjigo in žigom. Tik pod vrhom Tomaževega hriba stoji tudi planinska koča.

Vas Bezovica. FOTO: Andrej Praznik

V Dramlje se vrnemo po poti, po kateri smo prišli. Dan se je podaljšal, zato se nam ne mudi, čeprav se na zahodu že zbirajo deževni oblaki.

Razpotje v vasi Bezovica. Spredaj že vidimo Tomažev hrib. FOTO: Andrej Praznik


Sv. Tomaž nad Vojnikom (444 m)

Izhodišče: Dramlje.

Dostop: Štajersko avtocesto zapustimo na izvozu Dramlje in nadaljujemo vožnjo do istoimenskega naselja, kjer zavijemo levo proti Svetelki. Ob sobotah in nedeljah lahko parkiramo pri osnovni šoli, druge dni pa malo naprej pri pokopališču.

Kratek opis poti: Skozi vas Svetelka gremo na sever do Straže na Gori, od tam pa na zahod skozi Bezovico do cerkve sv. Tomaža na Tomaževem hribu. Pod njo je planinska koča. Pot je dobro označena s kažipoti in planinskimi markacijami. Pol časa hodimo po asfaltnih cestah, preostanek po gozdnih stezah, kolovozih in makadamu. Do izhodišča se vrnemo po isti poti. Na Tomažev hrib se lahko vzpnemo tudi iz Vojnika.

Pot od Hude luknje proti vrhu Tomaževega hriba. FOTO: Andrej Praznik

Dolžina poti: 5 ur (v eno smer 2.30 ure).

Zemljevid: spletna stran https://mapzs.pzs.si.

Nedeljska maša: V župnijski cerkvi sv. Marije Magdalene v Dramljah je maša vsako nedeljo ob 9. uri.

Nalaganje
Nazaj na vrh