Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potica prek papeža in prve dame v Ameriko

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 12. 07. 2017 / 12:12
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

Potica prek papeža in prve dame v Ameriko

Svetovni mediji so slišali za potico. Kako smo Slovenci izkoristili to zanimivo napako v prevodu?

Foto: Tatjana Splichal

Prva dama ZDA Melania Trump se je med majskim obiskom v Vatikanu srečala s papežem Frančiškom, ki jo je vprašal, ali možu kdaj postreže slovensko potico. Sveti oče našo tradicionalno slaščico pozna iz Argentine, kjer mu jo je predstavil kardinal Franc Rode. Ker je pri poročanju medijev prišlo do napake in so sprva omenjali pico, je ob popravku zanimanje za potico toliko zraslo, da so po svetovnem spletu zakrožili recepti za potico v angleškem jeziku.

Svetovni mediji so torej slišali za potico. Kako smo Slovenci izkoristili to zanimivo napako v prevodu?

Na facebook strani Družine smo takrat objavili, kje najdete recept za potico in za mnoge druge tradicionalne in tudi manj znane slovenske jedi. »Malo za šalo in malo zares: recept za potico najdete v knjigi Janeza Bogataja Abeceda okusov Slovenije, ki je izšla tudi v angleškem jeziku. Zraven pa še 24 receptov za ostale domače slovenske jedi, ki bodo navdušile s svojo paleto okusov. Izkoristimo trenutke, ko se oči svetovne javnosti uprejo v Slovenijo in njene dobrote ter ponudimo tudi tuje govorečim kanček naše domače pristnosti - delite angleški recept za potico med svoje prijatelje!«

Potica postala The potica

Da potica ne bo požela zanimanja le začasno, bo v Ameriko odšla pod blagovno znamko The Potica. Podjetje IT Pharm iz Ljutomera bo potico, ki jo peče ljutomerska Sastela, kmalu ponudilo ameriškemu trgu kot zamrznjeno sladico, na kar so Američani navajeni, pomembno pa je tudi, da je iz povsem naravnih sestavin in brez konzervansov. Posebna je v tudi v tem, da se po dvigu pokrova na škatli embalaža razpre in spremeni v prtiček, na katerem jo jemo.

The Potico so prvič predstavili na nedavnem srečanju zdomcev in izseljencev Dobrodošli doma na dvorcu Rakičan.

Vir: STA, arhiv Družine

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh