Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poziv k spremembi mišljenja

Objava: 28. 12. 2009 / 19:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poziv k spremembi mišljenja

Papeževa poslanica ob svetovnem dnevu miru tudi med slovenskimi bralci

Slovenski prevod poslanice papeža Benedika XVI. za svetovni dan miru 2010 sta v ponedeljek, 28. decembra, predstavila novi ljubljanski nadškof ter predsednik komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci dr. Anton Stres in urednik zbirke Cerkveni dokumenti pri Založbi Družina dr. Rafko Valenčič.

Po besedah dr. Stresa bi lahko osrednjo sporočilo poslanice, ki nosi naslov Če želiš gojiti mir, varuj stvarstvo, zajeli v eni sklepnih papeževih ugotovitev: »Varovanje stvarstva in udejanjanje miru sta resničnosti, ki sta medsebojno notranje povezani!« Grožnje stvarstvu in miru imajo namreč isti vir: povezuje jih napadalnost do okolja oziroma do človeka. Da bi to, žal pogosto prevladujočo držo spremenili, bi morali nujno spremeniti mišljenje, tudi ekonomsko. Nadškof Stres je na tej točki vzpostavil tudi povezavo med poslanico ob svetovnem dnevu miru in zadnjo okrožnico Benedikta XVI. Ljubezen v resnici: obe besedili je mogoče razumeti kot jasen klic k temu, da bi bile moralne vrednote tiste, ki bi vodile ekonomijo, in ne obrnjeno.

Pri dejanski spremembi mišljenja, h kateri poziva papež, smo torej poklicani vsi, od posameznikov in družin do družbenih in državnih skupnosti, zato ni prav, da bi glede okoljskih vprašanj k odgovornosti pozivali denimo le vlade, temveč si mora vsak na svoji ravni prizadevati za preseganje delnih interesov, ki se običajno napajajo v porabniški miselnosti. Tu pa se, kot je opozoril dr. Stres, postavlja vprašanje motivacije. Saj vsi vemo, da nas lahko stalno in neomejeno »pritiskanje na plin razvoja« pripelje v katastrofo, premalo pa prodira zavest, da bomo morali, če bomo hoteli skreniti s takega potovanja v slepo ulico, prizadeti nekatera pričakovanja ljudi zlasti v razvitem svetu. Politika, ki se bori za izvolitev od mandata do mandata, le nerada ugrizne v to kislo jabolko, zato so na tem področju toliko pomembnejši drugi dejavniki, od medijev, ki naj prinašajo pozitivne zglede, do Cerkve, ki med verne prinaša sporočilo o stvarstvu, ki nam je podarjeno v odgovorno upravljanje.

Dr. Rafko Valenčič je letošnjo poslanico ob svetovnem dnevu miru umestil v okvir dosedanjih štirih. Benedikt XVI. je najprej obravnaval filozofske temelje miru (poslanica Mir v resničnosti, 2006), nato opozoril na personalistično usmeritev, ki presega družbeno in politično stvarnost (poslanici Človeška oseba – srce mir, 2007, in Človeška družina – občestvu miru, 2008). Zadnji dve (Z odpravo revščine gradimo mir, 2009, in Če želiš gojiti mir, varuj stvarstvo, 2010) pa ta personalistični pogled še poglabljata, ko obravnatava stvarnosti, ki imata na videz objektivni značaj – revščino in stvarstvo – v obeh pa je človek osrednji dejavnik.

Tako dr. Valenčič kot pred njim dr. Stres rešitev za sedanje kritične razmere v odnosu človeštva do izčrpanega okolja vidita v okrepljeni solidarnosti, ki se mora, kot opozarja tudi papež, kazati na dveh ravneh: kot medgeneracijska solidarnost, ki nam nalaga odgovornost za prihodnje rodove, in kot znotrajgeneracijska solidarnost, ki se kaže zlasti v odnosih med deželami v razvoju in industrijsko visoko razvitimi državami. Varovanje stvarstva je torej neposredno povezano z novo kulturo odnosov in odgovornosti.

Obširnejši povzetek poslance Benedika XVI. ob svetovnem dnevu miru 2010 sicer objavljamo v novi številki Družine.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh