Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praška Akademija znanosti bo sodelovala v Ciril-Metodovem letu

Objava: 09. 02. 2011 / 09:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Praška Akademija znanosti bo sodelovala v Ciril-Metodovem letu

Cerkve na Češkem bodo leta 2013 obeležile 1150 let prihoda obeh slovanskih apostolov na to področje.

Češka Akademija znanosti in deželne Cerkve si želijo dejavnega sodelovanja v luči Ciril-Metodovega jubileja. Med obiskom pri praškem nadškofu Dominiku Duki je predsednik akademije Jiri Drahos zagotovil ‘obširno sodelovanje pri obnavljanju duhovnih tradicij v Češki deželi’.

V imenu akademije je Drahos izrazil pripravljenost, da prevzame znanstveno pokroviteljstvo nad številnimi konferencami, ki naj bi jih priredili med leti 2011 in 2013 ob praznovanju jubileja prihoda slovanskih apostolov Cirila in Metoda na ozemlje današnje Češke pred 1150 leti. Poleg biografskih vprašanj obeh zavetnikov Evrope naj bi obravnavali tudi vpliv njunega poslanstva na področju zgodovine, literature in umetnosti.

V jubilejnem letu 2013 bodo obeležili tudi ekumenski vidik prihoda obeh apostolov. Zanimanje za sodelovanje je izrazil tudi nadškof avtokefalne češkoslovaške pravoslavne Cerkve, Juraj, ki je nedavno iz rok praškega nadškofa prejel številne relikvije obeh čeških deželnih zavetnikov. Čaščenje slovanskih apostolov, bratov Cirila in Metoda, je namreč izredno priljubljeno tudi v pravoslavni Cerkvi.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh