Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznično v Zavodu sv. Stanislava

Objava: 16. 11. 2011 / 09:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Praznično v Zavodu sv. Stanislava

V sklopu včerajšnjega osrednjega praznovanja godu hišnega zavetnika je ljubljanski nadškof metropolit dr. Anton Stres blagoslovil temeljni kamen nove zgradbe Osnovne šole Alojzija Šuštarja in nove kuhinjske prostore.

Osrednje praznovanje godu hišnega zavetnika Zavoda sv. Stanislava je bilo 15. novembra 2011 obeleženo s tremi pomembnimi slovesnostmi in sicer z blagoslovitvijo temeljnega kamna nove zgradbe Osnovne šole Alojzija Šuštarja, sveto mašo v župnijski cerkvi sv. Vida v Šentvidu nad Ljubljano in slavnostno akademijo v športni dvorani Zavoda sv. Stanislava.

Temeljni kamen nove zgradbe Osnovne šole Alojzija Šuštarja, edine katoliške osnovne šole v Sloveniji, in nove prostore kuhinje je blagoslovil ljubljanski nadškof metropolit dr. Anton Stres. Nadškof je v nagovoru med drugim poudaril, da so začetki in temelji pri vsakem projektu bistveni. Ta projekt temelji na zavesti, »da delamo nekaj dobrega in potrebnega, nekaj poštenega in koristnega, nekaj, kar je v skladu z Božjo voljo. Zato računamo na razumevanje, podporo, sodelovanje in tudi potrpljenje vseh, ki nas ta gradnja zadeva, predvsem pa računamo na pomoč in varstvo Boga in zavetnika tega zavoda sv. Stanislava.« Ob predstavnikih cerkvenega in družbenega življenja, lokalne skupnosti, izvajalcev del iz podjetja Kovinar gradnje z Jesenic, arhitektov iz arhitekturnega studia UR.A.D. d.o.o. iz Nove Gorice ter ob prisotnosti učencev, dijakov, staršev in zaposlenih v zavodu, sta temeljni kamen položila direktor Zavoda sv. Stanislava dr. Roman Globokar in ravnateljica osnovne šole Alojzija Šuštarja dr. Marina Rugelj. Na temeljni listini je med drugim zapisano, da se z novo zgradbo osnovne šole v Zavodu širi prostor za celovito osebnostno rast posameznika v skupnosti od otrokovega vstopa v vrtec do konca gimnazije.

Sveto mašo v župnijski cerkvi sv. Vida v Šentvidu nad Ljubljano je ob somaševanju škofov in številnih duhovnikov vodil ljubljanski metropolit dr. Anton Stres. Mašo so sooblikovali Mladinski mešani zbor sv. Stanislava in Komorni zbor Megaron, ki sta prvič v Sloveniji izvedla The Little Jazz Mass sodobnega britanskega skladatelja Boba Chilcotta. Nadškof Stres je v pridigi poudaril, da se je potrebno zavedati, kaj nam je z Jezusom Kristusom dano. Kakšna spoznanja in rešitve skrivnosti smisla življenja so nam odstrte, kakšna obzorja so se odprla našemu upanju in našim utemeljenim pričakovanjem, kakšne norme in zgledi so postavljeni naši ljubezni, požrtvovalnosti in plemenitim vrednotam. Kaj je vera v Jezusa Kristusa v dveh tisočletjih dala človeštvu in kakšne neizčrpne in še neizkoriščene možnosti ima! Ko enkrat to spoznamo, nam nihče ne more več odvzeti našega veselja, naše hvaležnosti, naše krščanske zavesti in našega krščanskega ponosa. Nadškof je spodbudil tudi k zdravi samozavesti ob 20 letnici samostojnosti Slovenije, saj je minilo komaj dobrih stopetdeset let, odkar je moral bl. Anton Martin Slomšek rotiti svoje rojake, naj uporabljajo slovenski jezik, sedaj pa je slovenščina že sedem let je eden izmed uradnih jezikov v Evropski zvezi.

Slovesna akademija z naslovom Bodi zdrava, domovina, ti prekrasna, ti edina, je bila posvečena praznovanju dvajsete obletnice samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Program so v celoti oblikovale vse enote, ki delujejo v Zavodu sv. Stanislava: Škofijska klasična gimnazija, Jegličev dijaško dom, OŠ Alojzija Šuštarja, Glasbena šola v Zavodu sv. Stanislava in Študentski dom J. F. Gnidovca z zborovsko in inštrumentalno glasbo, recitacijami ter plesom. V uvodnem pozdravu je dr. Roman Globokar povezal poslanstvo zavoda ob ustanovitvi in danes, osemnajst let po njegovem ponovnem odprtju. Škof dr. Anton Bonaventura Jeglič je namreč poleg kakovostne izobrazbe in verske vzgoje poudarjal tudi narodni pomen te ustanove. Prav gotovo pa ima Zavod pri vseh omenjenih področjih pomemben delež tudi danes, saj si prizadeva »ustvarjali pogoje za celovito osebnostno rast posameznika v skupnosti, da bi živel v polnosti in sooblikoval boljši svet«. Na akademiji je javne pohvale iz rok direktorja prejelo šestnajst maturantov, ki so bili odlični na maturi. Nadškof Stres pa je izročil častne listine devetnajstim maturantom, ki so bili zlati na maturi in hkrati tudi odlični vsa štiri leta šolanja na Škofijski klasični gimnaziji. Vsi ti dijaki so vpisani v Zlato knjigo, poleg njih pa še petih drugih, ki so še posebej oblikovali šolsko skupnost v času njihovega šolanja.

Po mladostnem in prisrčnem programu, ki ga je spremljalo mnogo gostov iz cerkvenega in družbenega življenja, je sledilo še srečanje alumnov – nekdanjih dijakov ŠKG –, ki so ob živi glasbi obujali spomine na šolske dni z nekdanjimi sošolci.

Praznovanje sv. Stanislava poteka že od začetka meseca: od odprtja razstave slikarja Borisa Selana in slavnostnega koncerta Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava, do ponedeljkove mini akademije osnovnošolcev, končalo pa se bo s slavnostno večerjo v Jegličevem dijaškem domu in okroglo mizo intelektualnega foruma Študentskega doma J.F. Gnidovca z naslovom Slovenija včeraj, danes in jutri z gostoma Bernardom Nežmahom in Mojco Kucler Dolinar.

Poročilo, ki ga objavljamo s posredovanjem Tiskovnega urada SŠK, je pripravila pomočnica direktorja v Zavodu sv. Stanislava gospa Lily Schweiger Kotar.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh