Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Pred napadi, kakršne danes doživlja družina, ne moremo ostajati ravnodušni'

Objava: 30. 03. 2011 / 06:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Pred napadi, kakršne danes doživlja družina, ne moremo ostajati ravnodušni'

V Bogoti te dni zasedajo latinskoameriški škofje, odgovorni za pastoralo družin in življenja, posebej za to priložnost pa jim je sporočilo napisal tudi Benedikt XVI.

Minuli ponedeljek se je v Bogoti v Kolumbiji začelo srečanje škofov, ki so odgovorni za pastoralo družin in življenja v posebnih škofovskih komisijah Latinske Amerike in Karibov. Kot poročajo pri Radiu Vatikan, je namen srečanja skupno razločevanje o dejavnikih, izzivih in priložnostih za prenovljeno družinsko pastoralo. Škofje so izrazili tudi željo, da bi med srečanjem našli smernice za prednostno delovanje in določili ustrezen način komuniciranja med posameznimi narodnimi škofovskimi komisijami. Vse to pa zato, da bi lahko učinkovito odgovorili na družbene in kulturne izzive, s katerimi se soočajo družine v tem delu sveta.

Posvet, ki bo trajal do 1. aprila, je uradno odprl kardinal Ennio Antonelli, predsednik Papeškega sveta za družino. Najprej je prebral sporočilo svetega očeta, nato pa je v kratkem nagovoru spomnil, da se v nobeni župniji ne sme zanemarjati vzgoje za zgledne družine, ki postajajo jedro družbe. Brez takih družin ni mogoče razvijati živih dejavnosti na področju oblikovanja za ljubezen ali vrednotenje spolnosti in na področju priprave na zakon. Na koncu je kardinal škofom poudaril nujnost, da so v teh dneh vsi kot ena Božja družina združeni v medsebojni ljubezni in da se v molitvi vztrajno priporočajo za dar Svetega Duha za vse družine v Latinski Ameriki.

Med srečanjem se bodo izmenjavali pogovori, obhajanje liturgije in trenutki za lectio divina. Prvi dan so bile predstavljene dejavnosti in glavni projekti zadnjega obdobja, včeraj pa so škofje glede na najnujnejše kulturne izzive izpostavili nekatere močne zamisli pastorale, posvečene družini in zaščiti življenja. V dnevih do konca tedna bodo te teme še poglobili in se pogovorili o krajevnih izkušnjah ter predlogih za smernice. Posvet bodo zaključili s slovesnim zahvalnim obhajanjem svete maše, med katerim bodo vse družine posebej zaupali Gospodu.

V sporočilu, ki ga je sestavil posebej za to priložnost, je sveti oče zapisal, kako pred napadi, kakršne danes doživlja družina, ne moremo ostajati ravnodušni. Papež v sporočilu poudarja, da je družina vrednota, ki je med ljudstvi Latinske Amerike najbolj zaželjena. Toda vseeno mnoge družine trpijo zaradi različnih sovražnih okoliščin, ki so jih povzročile hitre kulturne spremembe, družbena nestanovitnost, tokovi preseljevanja, revščina, vzgojni programi, ki banalizirajo spolnost, in napačne ideologije.

To dogajanje nas resnično ne more pustiti nepristranske. Po besedah svetega očeta pa vendarle luč, s katero lahko odgovorimo na te izzive, ne da bi izgubili pogum, najdemo v evangeliju. Pomembno je vsakršno prizadevanje, ki je usmerjeno k podpiranju družine, utemeljene na neločljivi zvezi med možem in ženo. Družini je potrebno omogočiti, da razvija svoje poslanstvo žive celice družbe, izvira kreposti, šole ustvarjalnega in mirnega skupnega življenja, orodja sloge in privilegiranega okolja, v katerem je človeško življenje z veseljem in odgovornostjo sprejeto ter zaščiteno od svojega začetka in vse do naravnega konca.

Sveti oče je poudaril potrebo po opogumljanju staršev v njihovi pravici in temeljni odgovornosti za vzgajanje novih generacij k veri in vrednotam, ki plemenitijo človeško bivanje. Krščanske družine so poklicane, da postanejo resnični dejavniki evangelizacije, pa tudi, da se zavejo, kako dragoceno je njihovo poslanstvo v svetu.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh