Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sobotni Pohod za življenje v Mariboru: Življenje je zakon!

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 12. 05. 2023 / 06:39
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.05.2023 / 07:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sobotni Pohod za življenje v Mariboru: Življenje je zakon!
Urša Cankar Soares je koordinatorka in voditeljica Pohoda za življenje. FOTO: Tatjana Splichal

Sobotni Pohod za življenje v Mariboru: Življenje je zakon!

Sporočilo ljubezni in spoštovanja življenja, ki je rdeča nit vsakega Pohoda za življenje, bo letos – v soboto, 13. maja 2023 – prvič preplavilo tudi mariborske ulice.

Prvi Shod za življenje leta 2014 in nato še trije v minulih treh letih so potekali v Ljubljani (lanskega se je udeležilo 5000 podpornikov življenja od spočetja do naravne smrti), letos se bo dogajanje prvič preselilo v Maribor z zbiranjem ob 9.30 in začetkom ob 10. uri na tamkajšnjem Grajskem trgu.

Koordinatorka Pohoda za življenje Urša Cankar Soares napoveduje lep, pester in živopisen program, pisan na kožo vsem generacijam, ki želijo javno pokazati, da jim gre za pravico do življenja nerojenih otrok, da se zavzemajo za pomoč mamam in očetom v stiski, da je sleherno življenje nedotakljivo.

Tik pred Pohodom za življenje v Mariboru je za spletno Družino v imenu zaščitnikov človeškega življenja spregovorila Urša Cankar Soares, ki spodbuja tudi vse, ki se dogodka ne morejo udeležiti, naj bodo z udeleženci povezani v molitvi s priprošnjo, da bi se veselili vsakega rojstva otroka v domačem okolju.

Za spletno Družino je spregovorila koordinatorica in voditeljica Pohoda za življenje Urša Cankar Soares.

Bi pred Pohodom za življenje, ki bo prvič potekal v Mariboru, radi kaj izpostavili, bodisi vsebinskega ali organizacijskega?

Prav gotovo naš letošnji slogan Življenje je zakon. Vsa tri leta smo poskušali pripraviti prostor mladim, da bi Pohod za življenje prepoznali tudi kot nekaj njihovega. Mislim, da se je to tudi zgodilo, zato jim s tem geslom želimo priti blizu, saj se dobro, mladostno sliši. Življenje je kul, je super, življenje je zakon. Hkrati pa nas beseda zakon spomni tudi na zakone in po zakonu je naše življenje nedotakljivo. Je prva stvar, ki naj bi jo ščitili zakoni, pa je tako malo spoštovano. Otroci pred rojstvom so popolnoma izvzeti iz tega zakona, sedaj pa se trudijo, da bi bili izvzeti še starostniki. Treba je spoštovati zakone, ki jih imamo, treba je spoštovati življenje.


Kakšen odziv pričakujete, koga zlasti nagovarjate, kaj bo temeljno sporočilo tokratnega pohoda?

Pričakujemo, da se bomo imeli lepo, ne glede na število in vreme. Preprosto zato, ker želimo praznovati življenje. Nagovoriti želimo vse generacije, četudi podarjamo mlade, se želimo približati vsem. Vsak je dragocen v tej zgodbi zaščite življenja, vsak, ki želi podpreti mamice in očete v stiski, je dobrodošel. Vsak, ki želi biti znamenje upanja je pomemben. Več kot nas bo, dlje bo seglo naše sporočilo ljubezni.

Kakšen bo predviden program?

Program bo zagotovo lep in za vsakogar nekaj, kaj več pa na dogodku samem. Presenečenje.


Bo tokrat, v smeri zavzemanja za nedotakljivost človeškega življenja od spočetja do naravne smrti, poudarek tudi na ta čas zelo aktualni problematiki evtanazije in pomoči pri prostovoljnem končanju življenja?

Tako je, letos se moramo dotakniti tudi teme z drugega konca nespoštovanja življenja, ki je v starosti. Ne pozabimo, ne glede na to, koliko je kdo mlad ali star, je vsako življenje nedotakljivo. Tako preprosto je to. Ko to načelo kršimo pri eni skupini ljudi, odvzamemo dostojanstvo vsem ljudem.

Glede na to, da se Pohod za življenje iz Ljubljane širi v Maribor: ga nameravate v prihodnje izvesti še kje drugje?

Naša želja je, da bi prepletli Slovenijo s sporočili spoštovanja vsakega človeka. Zato si v prihodnje želimo dodati še kakšno mesto na svetovni zemljevid Pohodov za življenje. Ko te nekdo nagovori v tvojem kraju, je to zagotovo drugače, bolj domače. In to temo si želimo prinesti v vsak dom.

Kupi v trgovini

Razprodano
Novo upanje po splavu
Drugi priročniki
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh