Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsednica republike je podpisala odlok o razpisu evropskih volitev, toda ali je Slovenija sploh članica EU?

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 23. 02. 2024 / 07:31
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.02.2024 / 10:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predsednica republike je podpisala odlok o razpisu evropskih volitev, toda ali je Slovenija sploh članica EU?
Volitve se razpišejo najprej 135 dni in najpozneje 75 dni pred dnevom glasovanja. Volilna opravila začnejo teči 11. marca. FOTO: Tatjana Splichal

Predsednica republike je podpisala odlok o razpisu evropskih volitev, toda ali je Slovenija sploh članica EU?

Predsednica države Nataša Pirc Musar je podpisala odlok o razpisu volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament, ki bodo v nedeljo, 9. junija. V delu slovenske javnosti pa je medtem izbruhnilo ogorčenje, potem ko je Evropski parlament na letaku, objavljenem v sklopu priprav na evropske volitve, Slovenijo označil kot nečlanico EU.

Slovenija je zaradi tega že včeraj pozvala Evropski parlament (EP), da se javno opraviči. Stalni predstavnik pri Evropski uniji Iztok Jarc je vodji kabineta predsednice Evropskega parlamenta poslal pismo in zahteval, da se napaka popravi, je poročal portal MMC RTV SLO. Pozval je še, da se EP javno opraviči za nastalo napako.

Romana Tomc se ne čudi

Slovenska evropska poslanka iz vrst SDS je na omrežju X dogajanje komentirala z naslednjimi besedami: »Dokumenta nisem videla, me pa ne bi čudilo, če bi bilo to res. Podobno je leta 2021 nastajala tudi 'poglobljena' analiza o demokraciji, vladavini prava in temeljnih pravicah v Sloveniji, ki je kasneje služila kot podlaga za napad na vlado Janeza Janše.«

Nemec zahteval opravičilo

Evroposlanec Matjaž Nemec pa je v pismu predsednici Evropskega parlamenta Roberti Metsoli med drugim zapisal, da je letak nesprejemljiv in neprofesionalen. Nemec je pozneje s strani dobil odgovor, v katerem se EP opravičuje za nastali dogodek: »Razumemo frustracije, ki so se pojavile ob pogledu na zemljevid, na katerem Slovenija ni označena kot članica EU. Ta tehnična napaka se ne bi smela zgoditi. Nikakor nismo želeli napeljevati k temu, da Slovenija ni članica EU.« Pojasnili so še, da je bil omenjeni zemljevid del promocijskega gradiva, ki je bilo natisnjeno v omejenih količinah ter da so vse kopije pred nadaljnjo distribucijo že preklicali.

V Sloveniji volitve 9. junija

Do incidenta v Bruslju je prišlo le dan pred tem, ko je predsednica države Nataša Pirc Musar razpisala volitve poslancev v Evropski parlament. Za dan glasovanja določi nedeljo ali drug dela prost dan v obdobju, ki ga določi pristojni organ Evropske unije. Letos bodo volitve v uniji potekale med 6. in 9. junijem, spominja STA. V Sloveniji se bomo torej na volišča odpravili na zadnji dan v tem obdobju, v nedeljo, 9. junija.

Približno 370 milijonov volilnih upravičencev v vseh 27 članicah EU bo izbiralo 720 članov Evropskega parlamenta.

Kdo so slovenski kandidati?

Slovenija bo imela v prihodnji sestavi parlamenta devet poslanskih mest. Med parlamentarnimi strankami je doslej listo kandidatov minuli konec tedna potrdila SDS, nosilka liste bo dosedanja poslanka v Evropskem parlamentu Romana Tomc.

V Novi Sloveniji bosta na listi med drugim tako nekdanja predsednica stranke Ljudmila Novak kot zdajšnji predsednik Matej Tonin.

Že nekaj časa je znano, da bo nosilec zunajparlamentarne stranke SLS za volitve v Evropski parlament Peter Gregorčič, nosilec liste zunajparlamentarne stranke Vesna pa Vladimir Prebilič. Vse ostale stranke so še v postopku evidentiranja ali potrjevanja kandidatnih list.



Nalaganje
Nazaj na vrh