Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsednik Borut Pahor vročil državna odlikovanja

Za vas piše:
T. M.
Objava: 30. 08. 2021 / 16:36
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.08.2021 / 16:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predsednik Borut Pahor vročil državna odlikovanja
Franc Mihelič, Vladimir Habjan, predsednik RS Borut Pahor in primarij mag. Dušan Repovš. FOTO: Daniel Novakovič/STA.

Predsednik Borut Pahor vročil državna odlikovanja

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, 30. avgusta, na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja.

Planinski vestnik je kot najstarejša slovenska revija ob 125-letnici izhajanja prejel red za zasluge za pomembno kulturno in strokovno vrednost. Odlikovanje je v imenu Planinskega vestnika prevzel njegov odgovorni urednik Vladimir Habjan.

Medalji za zasluge sta prejela Dušan Repovš za velike zasluge v javnem zdravstvu in preventivni medicini ter še posebej zdravstveni vzgoji ter Franc Mihelič za dolgoletno ustvarjalno in poustvarjalno delo na področju narodnozabavne glasbe ter inovacije pri igranju diatonične harmonike.

V nadaljevanju si preberite nekaj odlomkov iz utemeljitev. 

Odlikovanje je v imenu Planinskega vestnika prevzel njegov odgovorni urednik Vladimir Habjan. FOTO: Daniel Novakovič/STA. 

Planinski vestnik je bil v vseh obdobjih in ob vseh premenah zanesljivo zrcalo delovanja planinske organizacije, pa tudi slovenske gorniške kulture. Je odmev vsakokratnega stanja in kažipot do vrhov narodovega doživljanja gora. /…/ Po vzoru tistih, ki so pri nas začeli razvijati planinstvo, tudi sedanji rodovi planincev cenijo domovino, se zavzemajo za varovanje narave in so nesebični ljudje, požrtvovalni do sotovarišev in spoštljivi do vsega, kar je napredno in humano. S svojim častnim kodeksom ohranjajo in spodbujajo človeške in planinske vrednote ter jih kalijo v sodobnih razmerah.

Primarij mag. Dušan Repovš. FOTO: Daniel Novakovič/STA.

Dušan Repovš je človek z velikim srcem. Njegova ljubezniva pozornost do vsakogar in sposobnost navezovanja stikov med in z ljudmi sta mu pomagali tako pri zdravniškem kakor pri organizacijskem delovanju. /…/ Vedoželjnost, poštenost, zanesljivost in strpnost ter organizacijske sposobnosti in delavnost so osebnostne značilnosti, s katerimi v strokovnih krogih opisujejo primarija Repovša. Med ljudmi je predvsem razumljen in priljubljen kot učitelj, prijatelj in podpornik socialno šibkih.

Franc Mihelič. FOTO: Daniel Novakovič/STA.

Franc Mihelič se je s svojim dolgoletnim in obširnim ustvarjalnim in poustvarjalnim opusom izvirnih melodij, poetičnih besedil in brezhibne izvedbe za vedno zapisal v zgodovino slovenske domače glasbe. Je ena osrednjih osebnosti narodnozabavne glasbe na Slovenskem; z vedrim nasmehom in široko raztegnjenim mehom je našel pot v srca ljubiteljev te glasbene zvrsti. Nastopal je skoraj v vseh slovenskih krajih, pa tudi v Avstriji, Nemčiji in Italiji, s svojo glasbo je košček domovine rad ponesel med rojake v Združenih državah Amerike in Kanadi.


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh