Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsedniki evropskih škofovskih konferenc bodo zasedali v Zagrebu

Objava: 27. 09. 2010 / 08:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Predsedniki evropskih škofovskih konferenc bodo zasedali v Zagrebu

Škofje bodo zasedanje sklenili 3. oktobra s slovesnim bogoslužjem ob petdeseti obletnici smrti blaženega kardinala Alojzija Stepinca.

Predsedniki evropskih škofovskih konferenc bodo na svojem naslednjem zasedanju razpravljali o družini in demografiji. V Zagrebu bo namreč od četrtka, 30. septembra, do nedelje, 3. oktobra 2010, potekalo letno plenarno zasedanje predsednikov evropskih škofovskih konferenc v organizaciji Sveta evropskih škofovskih konferenc. Delovni naslov srečanja bo 'Demografija in družina v Evropi'. Kot je zapisano v povabilu na zasedanje, naj bi škofje razpravljali o 'definiciji vloge družine kot ustanove'.

Kot sporočajo s Tiskovnega urada SŠK, se bo v imenu Slovenske škofovske konference zasedanja udeležil njen predsednik ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres. Prisotni bodo tudi številni kardinali, med njimi Angelo Bagnasco iz Genove, Josip Bozanić iz Zagreba, Sean Brady iz irske škofije Armagh, Peter Erdö iz Budimpešte, Lubomir Husar iz Kijeva, Keith O'Brien iz Edinburgha, Vinko Puljić iz Sarajeva, Jean-Pierre Ricard iz Bordeauxja, Antonio Rouco Varela iz Madrida, Christoph Schönborn z Dunaja in Andre Vingt-Trois iz Pariza.

Plenarnega zasedanja se bodo udeležili tudi predstavniki Svetega sedeža: prefekt kongregacije za škofe kardinal Marc Ouellet, apostolski nuncij na Hrvaškem msgr. Mario Roberto Cassari ter delegati delovnih teles SECAM in CELAM.

Prvi del zasedanja bo namenjen razpravi o vlogi družine v evropski družbi, demografskim spremembam, deležu priseljevanja in rasti števila prebivalcev, spremembam navad v družinskem življenju in definiciji družine v nacionalnih zakonodajah. Udeleženci bodo prisluhnili evropskim strokovnjakom s področja demografije, prava in družinske psihologije.

V drugem delu srečanja se bodo predsedniki škofovskih konferenc seznanili z delom različnih odborov in komisij, ki delujejo v okviru CCEE, o dialogu z različnimi organi Evropske zveze ter o poteku priprav na drugi katoliško-pravoslavni forum, ki bo potekal od 18. do 22. oktobra 2010 v Grčiji.

V petek, 1. oktobra, bo predsednike evropskih škofovski konferenc sprejel hrvaški predsednik Ivo Josipović, predsednica hrvaške vlade Jadranka Kosor pa bo kardinale in škofe pozdravila ob odprtju zasedanja v četrtek, 30. septembra.

V nedeljo, 3. oktobra, je v zagrebški stolnici ob deseti uri predvideno slovesno bogoslužje ob petdeseti obletnici smrti blaženega kardinala Alojzija Stepinca (1898-1960) s somaševanjem vseh kardinalov in škofov. Papež Janez Pavel II. je kardinala Stepinca za blaženega razglasil ob svojem drugem obisku na Hrvaškem 3. oktobra 1998.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh