Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predstavitev nove knjige o p. Placidu Corteseju

Objava: 15. 11. 2010 / 09:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Predstavitev nove knjige o p. Placidu Corteseju

P. Cortese je med drugo svetovno vojno pomagal mnogim slovenskim in hrvaškim internirancem, pobeglim zavezniškim vojnim ujetnikom, Judom, drugim preganjancem in upornikom proti nacifašističnemu nasilju, svoja junaška dejanja pa je plačal z življenjem.

V cerkvi sv. Frančiška v ulici Giulia 70 v Trstu se bodo danes, v ponedeljek, 15. novembra 2010, spomnili junaškega minorita p. Placida Corteseja. P. Cortese se je leta 1907 rodil na Cresu, umrl pa je leta 1944 v Trstu. Ob 18.30 bo maša, ki jo bo daroval škofov vikar za kulturo in laike msgr. Ettore Malnati. Ob 19.15 bo odkritje značilne Cortesejeve fotografije v kapeli sv. Maksimilijana Kolbeja, za tem pa bo v cerkvi predstavitev najnovejše knjige o p. Corteseju, ki je v italijanščini izšla pri založbi Messaggero v Padovi pod naslovom 'Pater Placido Cortese. Njegovo življenje kot dar molka'.

O knjigi, ki je namenjena predvsem mladim, sloni pa tudi na pripovedi slovenskih pričevalcev, bodo na okrogli mizi, ki jo bo vodil časnikar Ivo Jevnikar, spregovorili msgr. Ettore Malnati, vicepostulator in predsednik tržaškega cerkvenega sodišča za Cortesejevo beatifikacijo, p. Tito Magnani iz Padove, avtor prve Cortesejeve biografije, p. Apollonio Tottoli iz Benetk in avtorica Cristina Sartori. Slednja je mlajša poklicna novinarka, ki v Padovi vodi tiskovni urad založbe in revije Messaggero di sant'Antonio ter radijsko oddajo Incontri del Messaggero di sant'Antonio.

P. Placido Cortese je v Padovi med drugo svetovno vojno pomagal mnogim slovenskim in hrvaškim internirancem, pobeglim zavezniškim vojnim ujetnikom, Judom, drugim preganjancem in upornikom proti nacifašističnemu nasilju. Svoja junaška dejanja je plačal z življenjem sredi mučenja v bunkerju gestapa na Trgu Oberdan v Trstu novembra 1944.

Njegov lik se je zaradi nekaterih publikacij, dokumentarnega filma, srečanj in likovnih upodobitev v zadnjih letih rešil pozabe, Cerkev pa je zanj kot mučenca zaradi ljubezni uvedla postopek, da bi ga razglasila za blaženega.

Besedilo, ki ga objavlljamo s posredovanjem Tiskovnega urada SŠK, je pripravil gospod Ivo Jevnikar.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh