Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predstavljamo nove rubrike v tedniku Družina

Za vas piše:
Darja Ovsenik
Objava: 10. 01. 2013 / 16:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Predstavljamo nove rubrike v tedniku Družina

Z novim letom je tudi Družina vstopila v nekaj sprememb, ki bodo popestrile njen »bralni jedilnik«: Cvetje za bogoslužje, Poznam te po imenu ... in Beremo pastoralni načrt Pridite in poglejte. Kaj prinašajo?

Z novim letom je tudi Družina vstopila v nekaj sprememb, ki bodo popestrile njen »bralni jedilnik«: Cvetje za bogoslužje, Poznam te po imenu in Beremo pastoralni načrt Pridite in poglejte. Kaj prinašajo?

O krašenju cerkve s cvetjem

Rubriko Cvetje za bogoslužje bo urejala Jelka Stopar Metelko, strokovnjakinja na področju cvetličarstva in aranžerstva. Po njenih besedah bo rubrika namenjena praktičnim nasvetom pri oblikovanju cvetličnih aranžmajev, »ki jih darujemo, da oplemenitimo bogoslužje«. Pri tovrstnem oblikovanju, ki ima v slovenskih cerkvah že dolgo tradicijo, ne gre za klasično krašenje prostora, saj cvetje ne sme prevladati nad drugimi predmeti v cerkvi ali biti samo sebi namen.

V rubriki bo Metelkova s praktičnimi nasveti pomagala pri izbiri cvetja glede na posamezno nedeljo v letu in obliki aranžmaja. Pisala bo tudi o cvetju, ki ga lahko vzgojimo na domačem vrtu ali najdemo na travniku in v gozdu.

O slovenskih osebnih imenih

V rubriki Poznam te po imenu … bo Simon Lenarčič, ki je napisal leksikon Vse o imenih v Sloveniji, predstavljal slovenska imena. Zakaj ima ime tako velik pomen? »Ime je namreč otrokovo prvo imetje. Spremljalo ga bo od zibelke do groba in ga določevalo celo še po smrti. Predvsem pa je ime bistveni del človekovega jaza in eden od temeljnih kamnov, na ka­terih se gradi poleg samozavesti tudi narodna zavest. Tega se starši očitno nemalokrat ne zavedajo, kajti kako si drugače razložiti pravcato povodenj izrazito tujih, na tuj način zapisanih imen?« odgovarja Lenarčič.

Lenarčič bo v vsaki Družini predstavljal slovenska imena. In katera so najbolj priljubljena? »Danes so med Slovenci najbolj priljubljena zelo kratka imena. Povprečna dolžina prvih 25 fantovskih in prvih 25 dekliških imen (lestvici sta bili objavljeni v prvi številki Družine) je komaj slabe štiri črke. Starši dajejo namreč sinovom zlasti enozložna, hčerkam pa skorajda samo dvozložna imena. Med sedmimi najbolj priljubljenimi fantovskimi imeni je tako enozložnih kar pet (Nik, Žan, Jan, Mark in Nejc), po dva zloga pa imata le imeni Luka in Žiga. Med najbolj priljubljeno petindvajseterico de­kliških imen ima le eno tri zloge (namreč Julija, ki je s šestimi črkami tudi najdaljše), le tri imena pa imajo po pet črk (Manca, Klara, Brina),« pojasni Lenarčič. V prvi rubriki je predstavil ime Luka.

K sodelovanju vabimo tudi bralce, da pošljejo fotografije otrok, ki nosijo ime, ki bo predstavljeno v naslednji številki. Tokrat iščemo Eve!

Beremo pastoralni načrt Pridite in poglejte

V rubriki Beremo pastoralni načrt Pridite in poglejte bomo skozi oči različnih »delavcev« na njivi slovenske Cerkve (delavcev v pastoralnih svetih, redovnih in laiških skupnosti, škofijskih animacijskih skupin …) spoznavali nov pastoralni dokument. S tem bomo drug drugega spodbujali k prebiranju le-tega, premišljevanju in rasti v osebni veri.


Foto: Jelka Stopar Metelko

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh