Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pri Karitas zaskrbljeni: revščina otrok po svetu narašča

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 01. 2021 / 10:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.01.2021 / 10:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pri Karitas zaskrbljeni: revščina otrok po svetu narašča

Pri Karitas zaskrbljeni: revščina otrok po svetu narašča

Med 86 in 117 milijonom otrok zaradi epidemije grozi skrajna revščina.

FOTO: Pixabay

Pri človekoljubni organizaciji Karitas so zaskrbljeni: spori, naravne katastrofe in epidemija koronavirusne bolezni na milijone otrok vplivajo skrajno pogubno. Kot po navedbah avstrijskega Kathpressa opozarjajo pri tamkajšnji Karitas, je revščina otrok izziv za človekoljubne organizacije po vsem svetu, saj bo imela dolgoročne posledice na celotno družbo v prihodnosti. Razmer ne lajša kritično stanje v gospodarstvu, ki posebej negativno vpliva na najrevnejše prebivalstvo, saj ti ljudje nimajo rezerv ali prihrankov za krizne čase.

Karitas opozarja na ocene Unicefa in človekoljubne organizacije »Save the Children«, po katerih naj bi med 86 in 117 milijonom otrok po vsem svetu kot posledica epidemije grozila skrajna revščina – k temu pa je treba dodati še 386 milijonov otrok, ki so že leta 2019 živeli pod pragom revščine. Tudi v najbogatejših državah sveta okoli 76,5 milijonov otrok živi v relativni revščini.

Obstajajo tudi predvidevanja, da bo - kot posredni učinek epidemije koronavirusne bolezni – v naslednjih letih več sto tisoč otrok umrlo prezgodnje starosti. To bo posledica pomankljivega dostopa do zdravstvene oskrbe, lakote, nosečnosti med mladoletnicami ali nasilja, pojasnjujejo pri Karitas.

Otroci na kriznih območjih

Posebej pogubne so razmere za otroke na kriznih območjih. Poleg težav, ki jih prinaša koronaepidemija, veliko otrok ne ve, ali so na svojih domovih varni pred vojno in spopadi, ali bodo sploh še kdaj lahko obiskovali šolo in podobno.

Na begu pred vojnimi spopadi so otroci pogosto ranjeni ali ubiti, ločeni od staršev in sorodnikov, včasih celo rekrutirani kot vojaki. Predvsem za deklice obstaja velika nevarnost, da jih med in po katastrofah izkoriščajo in zlorabljajo, predvsem spolno, opozarja Karitas: »Otroke krize najpogosteje najbolj prizadenejo, dolgoročne posledice pa so pogubne.«


FOTO: Pixabay

Leta 2021 nobenih olajšanj

Res je tudi, da so se razmere za mnoge otroke od devetdesetih let prejšnjega stoletja opazno izboljšale; tudi število otrok, ki odraščajo v skrajni revščini, se je prepolovilo. Kljub temu je še vedno vsaka druga oseba, ki trpi zaradi skrajne revščine, otrok. In četudi trenutno veliko otrok ne more obiskovati pouka, je po svetu še vedno okoli 60 milijonov otrok, ki sploh nimajo možnosti, da bi kdaj koli obiskovali osnovno šolo, pojasnjujejo pri Karitas.

Tudi za leto 2021 izgledi niso najbolj pozitivni: najbolj optimističen scenarij bi bile mirujoče številke revnih po svetu, toda kot kaže, bo število ubogih še naprej naraščalo. S tem pa se po besedah predstavnikov Karitas ne bi smeli sprijazniti: »Vsak otrok mora dobiti priložnost, da odrašča v varnem okolju, da bi nekega dne lahko živel samostojno, srečno življenje kot odgovorna odrasla oseba.« Ključni dejavniki za dosego tega cilja so varen dom, zadostna in uravnotežena prehrana, odrasli, ki jih otrok lahko zaupa, in predvsem izobrazba.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh