Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pri razglasitvi Popieluszka za blaženega preko videokonference sodeloval tudi Benedikt XVI.

Objava: 07. 06. 2010 / 08:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pri razglasitvi Popieluszka za blaženega preko videokonference sodeloval tudi Benedikt XVI.

Sveti oče je v svojem sporočilu iz Nikozije poudaril, da je mučeništvo Jerzyja Popieluszka ‘posebno znamenje, da dobro premaga zlo’

V Varšavi je bil včeraj za blaženega razglašen pred šestindvajsetimi leti umorjeni poljski duhovnik Jerzy Popieluszko (1947-1984), ki ga je zaradi njegovega sodelovanja s sindikalnim gibanjem Solidarnost ‘s sveta odstranila’ tedanja poljska varnostno-obveščevalna služba. Slovesnega bogoslužja na Pilsudskega trgu v središču mesta se je udeležilo okoli dvesto tisoč ljudi iz celotne Poljske, slovesnost pa je vodil prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov, nadškof Angelo Amato.

Preko videokonference je pri slovesnosti sodeloval tudi papež Benedikt XVI., ki se je iz športne palače v Nikoziji oglasil neposredno med obhajanjem slovesnega bogoslužja s ciprskimi patriarhi in škofi, in je v svojem sporočilu počastil novega poljskega blaženega. Cerkvi na Poljskem je izročil svoje prisrčne pozdrave in poudaril, da je mučeništvo Jerzyja Popieluszka ‘posebno znamenje, da dobro premaga zlo’. Izrazil je željo, da bi se na njegovo priprošnjo razvnela prizadevnost poljskih duhovnikov in da bi bilo življenje vernikov izpolnjeno z ljubeznijo.

Nadškof Amato je pred slovesnostjo v Varšavi poudaril, da je razglasitev Popieluszka za blaženega ‘pomembna ne le za Poljake, pač pa za celotno Cerkev’. Popieluszko je po njegovih besedah postavil izreden vzor za posledice krščanske vere in pričevanje duhovniškega življenja. Osrednjo vlogo med razglasitveno slovesnostjo je igral priljubljen Popieluszkov izrek ‘Premagaj zlo z dobroto’.

Ta izrek je krasil tudi prekrit oder nad oltarjem. Po končanem bogoslužju so v dvanajst kilometrov dolgi slovesni procesiji prenesli Popieluskovo relikvijo v narodno cerkev Božje previdnosti v varšavskem predelu Wilanow.

Slovesnosti ob razglasitvi se je udeležila tudi mati mučenca, stoletna Marianna Popieluszko. Nadškof Amato ji je izrekel dobrodošlico in se z njo zapletel v krajši pogovor.

Poleg Popieluszkove matere pa so bili pri bogoslužju navzoči še številni škofje in najvišji politični predstavniki države, med njimi predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek, ustanovitelj gibanja Solidarnost in prejemnik Nobelove nagrade za mir Lech Walesa, začasni predsednik države Bronislaw Komorowski, predsednik vlade Donald Tusk in vodja opozicije Jaroslaw Kaczynski.

Kot spominski dan novega blaženega je papež Benedikt XVI. določil 19. oktober, datum Popieluszkove smrti.

Povezave:
http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/5B6A117E5C09245CC12576D3002D29CF?OpenDocument
http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/404EFF36D1757457C1257704002FBFAC?OpenDocument
http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/72DC3DE7E1FE6857C1257656002970CA?OpenDocument
http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/95ECD8DF05AACDE5C1257734003C4B45?OpenDocument

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh