Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Primas Welby: v koronakrizi solidarnost brez alternative

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 04. 2021 / 08:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 01.04.2021 / 09:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Primas Welby: v koronakrizi solidarnost brez alternative

Primas Welby: v koronakrizi solidarnost brez alternative

»Človekovo dostojanstvo in enakopravnost postavimo v ospredje.«

Papež Frančišek in nadškof Welby (arhivski posnetek) FOTO: Vatican Media

Anglikanski primas, 65-letni Justin Welby, ob vedno ostrejših sporih glede cepiv proti koronavirusni bolezni poziva k večji slogi in soldarnosti. »Solidarnost je jedro krščanskega nauka,« je primas Welby po navedbah avstrijskega Kathpressa izjavil v pogovoru za nemški časnik Die Welt. Napočil je trenutek, »ko moramo v ospredje postaviti človekovo dostojanstvo in enakopravnost,« kajti sporov glede cepiva si človeštvo zdajle ne more privoščiti, meni Welby in poudarja: »Cepitveni nacionalizem v svetu predstavlja resnično nevarnost.«

Kriza nam po njegovih besedah ponuja tudi možnost »biti družba, v kateri odsevajo krščanske korenine Evrope«: »Zdaj se resnično ponuja priložnost, da uredimo področje davkov, zdravstvene oskrbe in socialnih stanovanj.« Korona od ljudi zahteva epohalno odločitev, podobno kot po drugi svetovni vojni.

Nazaj ali naprej?

Zdaj imamo izbiro, da se vrnemo k starim navadam, da najmočnejši in najbogatejši stvari uredijo tako, kot so bile pred izbruhom epidemije, meni anglikanski primas, po drugi strani pa bi lahko družba te okoliščine izkoristila za svoj razvoj ter v ospredje postavila človekovo dostojanstvo in enakopravnost.

Izvolitev Welbyja za duhovnega voditelja Anglikanske cerkve v Združenem kraljestvu leta 2013 je bila glede na njegovo dotedanjo življenjsko pot precejšnje presenečenje. Oče šestih otrok je duhovniško posvečenje prejel šele v starosti 36 let. Kot canterburyjski nadškof je 65-letni cerkveni dostojanstvenik tudi častni voditelj okoli 77 do 85 milijonov anglikanskih kristjanov po vsem svetu.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh