Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Profesorji prava proti odstranitvi križev iz italijanskih učilnic

Objava: 26. 05. 2010 / 08:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Profesorji prava proti odstranitvi križev iz italijanskih učilnic

Sedemintrideset profesorjev prava je pisalo Evropskemu sodišču za človekove pravice

Sedemintrideset profesorjev prava različnih narodnosti je na Evropsko sodišče za človekove pravice naslovilo zahtevo, naj prekliče razsodbo o prepovedi uporabe križev v italijanskih učilnicah. V svojih komentarjih sodišču so profesorji iz enajstih držav po svetu izrazili opozorilo, da lahko omenjena prepoved izzive sovražen odnos med vlado in vero po vsej Evropi in lahko celo ogrozi ‘pisano preprogo’ evropske civilizacije.

Novembra lani je sodišče razsodilo v prid matere, ki je zahtevala odstranitev verskih simbolov, tudi križev, iz javnih šol v Italiji, ker je želela svojemu otroku zagotoviti pravico do ‘posvetne izobrazbe’. Marca letos je sodišče prejelo pritožbo italijanske vlade, zaradi česar je trenutno uporaba križev v italijanskih učilnicah začasno še dovoljena. Ponovna obravnava primera je predvidena 30. junija letos na sodišču v Strasbourgu.

Profesorji prava so v svojem zapisu poudarili, da bi bil ‘poskus odstranitve verskih simbolov in zamisli iz javnega življenja nepremišljeno dejanje, saj so verski simboli in zamisli sestavni del ‘pisane preproge’ evropske civilizacije’. Če to nitko potegnemo ven, menijo profesorji, se bo celotna preproga razparala. Zavzeto pričakujejo novo obravnavo primera in upajo, da ‘Evropsko sodišče ne bo napovedalo križarske vojne proti veri, pač pa ugotovilo, da lahko vera in vlade posameznih držav bivajo v medsebojnem skladju’.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh