Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prošnje za evtanazijo v Belgiji so se potrojile

Objava: 19. 04. 2010 / 21:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prošnje za evtanazijo v Belgiji so se potrojile

Največ zahtev med mladimi žrtvami raka

Po osmih letih od legalizicije evtanazije ta v Belgiji postaja vedno pogostejši pojav, kaže raziskava nizozemske univerze Vrije Universiteit Brussel (VUB). Število zahtev po evtanaziji se je od leta 2003 potrojilo, poročajo na spletnem portalu http://www.24kul.si/.

Leta 2003 je evtanazijo zahtevalo 235 bolnikov, leta 2006 že 428, leto kasneje pa je število poskočilo na 495. Zadnji statistični podatki kažejo na to, da je bilo leta 2008 takih prošenj že kar 705.

Najpogostejši prosilci evtanazije so mladi, oboleli za rakom, sledijo jim ostareli (18 %), ki so stari nad osemdeset let. Več kot 6,5 % je bolnikov, ki bi jih sicer čakalo še kar nekaj let življenja, a so v glavnem oboleli za degenerativnimi boleznimi.

Belgija je evtanazijo legalizirala leta 2002. Evtanazijo lahko zahtevajo odrasli bolniki, katerim ‘bolezen povzroča trajne in neznosne fizične in psihične bolečine’. Seveda morajo dati svoje privoljenje. Večina prejemnikov evtanazije je ubitih na svojem domu s pomočjo prekomerne doze močnih pomirjeval.

Ob objavi rezultatov raziskave belgijske univerze so se oglasili tudi belgijski borci proti evtanaziji. Opozarjajo, da izvajanje evtanazije v Belgiji pogosto prestopa meje z zakonom dovoljenega, saj nekateri zdravniki po lastni presoji eliminirajo tudi bolnike, ki niso nikoli dali svojega privoljenja. S strani zdravnikov se izvaja tudi pritisk na starše težje obolelih novorojenih otrok, naj jih prepustijo evtanaziji. V primeru starejših bolnikov pa se vse prepogostokrat dogaja, da so umorjeni na željo njihovih svojcev, ki bi jih bili dolžni negovati, in ne zaradi njihove nezmožnosti prenašati bolečin, še opozarjajo aktivisti za ponovno kriminalizacijo evtanazije.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh