Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Protesti po ognjenih napadih na pakistanske kristjane

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 13. 03. 2013 / 07:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Protesti po ognjenih napadih na pakistanske kristjane

Na tisoče kristjanov in islamskih aktivistov je protestiralo proti požigu stanovanjskih hiš v mestu Lahore; šole so minuli ponedeljek ostale zaprte.

Potem ko je minulo soboto nahujskana ljudska množica v pakistanskem mestu Lahore zaradi domnevnega bogoskrunstva zanetila ogenj v 178 hišah v tamkajšnji krščanski četrti Joseph Colony, so pakistanski kristjani in islamski borci za človekove pravice pozvali k protestom. Po navedbah katoliške agencije AsiaNews je v mestu Faisalabad minulo nedeljo na tisoče ljudi zasedlo osrednjo mestno ulico. Čeprav so bili protesti mirnega značaja, pa so policisti proti protestnikom uporabili solzivec in aretirali več sto kristjanov, je poročala vatikanska tiskovna agencija Fides. Protesti naj namreč ne bi bili uradno napovedani, so pojasnili predstavniki tamkajšnje policije.

Položaj v državi po sobotnih napadih ostaja izjemno napet. V Islamabadu je prišlo do ponovnih posameznih napadov na kristjane, ne pa tudi do požiga njihovih domovanj. V ponedeljek so v znamenje spoštovanja vse krščanske šole ostale zaprte. Na nedeljskih protestih so policisti poleg več sto kristjanov aretirali tudi dva mladoletnika. Med udeleženci protestov pa je bil tudi predsednik Pakistanske škofovske konference, nadškof Joseph Coutts iz Karačija.

Medtem pa se vse glasneje pojavljajo očitki, da je policija že vnaprej vedela za napade na krščansko četrt. Po navedbah islamske borke za človekove pravice Ameene Zaman naj bi policisti dvanajst ur pred požigi kristjane v četrti Josephs Colony spodbujali, naj izpraznijo svoje hiše in se umaknejo.

»Kar se je tu zgodilo, je dokaz, da naši voditelji verskih manjšin ne upoštevajo kot enakopravnih pakistanskih državljanov«, je prepričan islamski aktivist Zaman Khan.

Ozadje izgredov v Lahoreju je prepir med dvema opitima prijateljema, v katerem naj bi eden izmed njiju žalil islamskega preroka Mohameda, so pojasnili policisti. Pustošenja po krščanski četrti se je po navedbah policije udeležilo okoli tri tisoč muslimanov, v Lahoreju pa so aretirali stopetdeset oseb.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh