Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Proti p. Rydzyku ne bodo ukrepali

Objava: 30. 08. 2007 / 10:02
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Proti p. Rydzyku ne bodo ukrepali

Predsednik poljske škofovske konference nadškof Jozef Michalik je ob zasedanju njenega stalnega sveta v Čenstohovi izjavil, da ta konferenca zaenkrat ne bo sprožila nobenega disciplinskega koraka proti voditelju Radia Maryja p. Tadeuszu Rydzyku. »Človeka ne moreš obsoditi zaradi ene besede ali zaradi neokusne izjave«, je dejal nadškof Michalik.

P. Rydzyku so tisti, ki bi radi dosegli njegovo odstavitev z mesta glavnega človeka Radia Maryja, očitali, da se je pregrešil s protijudovskimi besedami in žalil predsedniški zakonski par. Med njegovimi »nasprotniki« je tudi gdanski nadškof Tadeusz Goclowski, ki meni, da redovnikovo vedenje škoduje ugledu Cerkve na Poljskem. Škofom je predlagal, naj prosijo odgovorne pri Svetem sedežu, da bi ukrepali proti redovniku.

Stalni svet poljske škofovske konference je v nedeljo, 26. avgusta, objavil izjavo za javnost, v kateri se je le posredno dotaknil odgovornosti p. Rydzyka, in sicer v smislu splošne odgovornosti delavcev pri sredstvih družbenega obveščanja. Med drugim je zapisal: »Spominjamo, da jezik politika, zlasti pa kristjana in duhovnika, ne sme biti jezik sovraštva in napadalnosti.« Katoliška občila naj bi služila blaginji domovine in naj se ne bi istovetila s političnimi skupinami.

Škofje so se spotaknili tudi ob način političnega razpravljanja, ki zlasti mlade Poljake, odvrača, da bi se vključili vanje.

Kar zadeva redovnika redemptorista in njegove sporne izjave, je pravzaprav mučno zadevo pred škofi že rešilo sodišče sodišče v Torunu, ki, po besedah predstavnice državnega tožilstva Eve Janczur, v redovnikovih izjavah ni videlo nikakršnega uradnega prestopka. Če se državni predsednik Lech Kaczynski in njegova žena (o predsedniku je p. Rydzyk dejal, da je lažnivec, ki se podreja judovskemu lobiju, o njegovi ženi pa, da je čarovnica) čutita obrekovana, naj to sama povesta. Predstavnik predsednikovega kabineta je po redovnikovem opravičilu že izjavil, da je za poljskega predsednika zadeva zaključena.

Poljska javna občila pa so v torek, 28. avgusta, objavila novico, da se nameravajo poljski škofje v zvezi s »primerom p. Rydzyk« obrniti na njegovega vrhovnega redovnega predstojnika p. Josepha Tobina. V pismu naj bi po besedah wroclawskega nadškofa Mariana Golebiewskega »načeli več težav, ki jih je povzročil Radio Maryja. Ni pa še znano, ali bodo p. Tobina tudi prosili, naj odpokliče redovnega sobrata z mesta direktorja Radia Maryja.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh