Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prva 'Dolga noč Cerkva' na Češkem dobro obiskana

Objava: 04. 06. 2010 / 09:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prva 'Dolga noč Cerkva' na Češkem dobro obiskana

Na prireditvi je sodelovalo štiristosedemnajst katoliških in evangeličanskih Cerkva in molilnic, udeležilo pa se je je več kot petdeset tisoč obiskovalcev

'Dolga noč Cerkva', ki so jo minuli petek po celotni Češki priredili prvič, je na najboljši odziv naletela prav v češki prestolnici. Na prireditvi je sodelovalo štiristosedemnajst katoliških in evangeličanskih Cerkva in molilnic s celotne Češke, oseminšestdeset samo iz praške nadškofije. Nočnega bdenja pod okriljem Cerkva se je udeležilo več kot petdeset tisoč obiskovalcev. 'Stranski učinek' prireditve je bila tudi dobra udeležba državljanov na volitvah v češki narodni svet, ki so potekale v petek, saj so bila volišča odprta do 21. ure.

Največje število obiskovalcev so sprejela najlažje dostopna svetišča v središču Prage. V Cerkvi Kristusa Odrešenika v starem mestnem jedru ob Karlovem mostu se je zbralo kar šset tisoč ljudi. Med drugim so si obiskovalci lahko ogledali razstavo umetniških izdelkov priznane umetnice Vere Novakove, ali pa prisluhnili prebiranju duhovnih besedil in glasbenemu projektu z naslovom 'Srečanje petih'. Kot najbolj priljubljeno opravilo se je izkazalo prižiganje svečk ob oltarju, kar je storilo kar okoli dva tisoč obiskovalcev. Kot je komentiral eden izmed prirediteljev, so ljudje s tem izrazili svojo udeležbo pri duhovnem dogodku.

Nepričakovano zanimanje je v prestolnici veljalo tudi obisku cerkve sv. Tomaža in tamkajšnjemu samostanu avguštincev, kjer je pater Juan Provecho med drugim obiskovalce vodil po sicer običajno ne za širšo javnost dostopni knjižnici. Vsak posamezni obiskovalec je bil povabljen, naj domov ponese drobec prahu s knjižnih polic, kjer domuje nemalo knjig, starih okoli štiristo let.

V praški katedrali, katere solastnica je pred kratkim postala tudi češka država, je nadškof Dominik Duka vodil slovesne litanije v čast narodnim svetnikom. Primas češke katoliške Cerkve je to noč obiskal tudi vsa praška svetišča, v katerih je nekoč deloval kot duhovnik. V eni izmed njih je skupaj z obiskovalci prisluhnil Hani Jonasovi, solistki Narodnega gledališča in Praške državne opere, ki je ob spremljavi orgel in violine predvajala duhovne samospeve.

Najbolj pa so obiskovalci cenili prihod in udeležbo prirediteljev, predvsem duhovnikov, ki so bili vso noč na voljo za pogovor. Pogosto je bilo slišati komentarje, da so tovrstne prireditve na Češkem zares potrebne in da je to odličen način, kako družbi predstaviti bogastvo krščanske vere.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh