Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prva katoliška univerza na Švedskem po obdobju reformacije

Objava: 03. 09. 2010 / 06:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prva katoliška univerza na Švedskem po obdobju reformacije

Vrhovni predstojnik jezuitov bo v mestu Uppsala odprl Newmanov inštitut, na katerem bo mogoče pridobiti diplomo iz filozofije in teologije.

Na Švedskem bo jutri po več stoletjih ponovno odprla vrata katoliška univerza. Vrhovni predstojnik jezuitov, pater Adolfo Nicolas, bo v švedskem mestu Uppsala odprl Newmanov inštitut, ki bo po navedbah vodstva univerze prva in edina katoliška univerzitetna ustanova na Švedskem od obdobja reformacije v 16. stoletju dalje. Zadnjo katoliško univerzo v Uppsali je leta 1477 ustanovil papež Sikst IV.

Na Newmanovem inštitutu bo mogoče pridobiti diplomo iz filozofije in teologije, ustanova pa predstavlja tudi stično točko z akademskim okoljem, kraj duhovnega poglabljanja in kraj srečevanja s kulturnim svetom Švedske, države, kjer katoličani predstavljajo le dva odstotka prebivalstva.

Ustanovitev Newmanovega inštituta, ki nosi ime bodočega blaženega, kardinala Johna Henryja Newmana, je marca letos pozdravil tudi papež Benedikt XVI. Sveti oče je na srečanju s skandinavskimi škofi v Vatikanu poudaril, da omenjeni inštitut pomeni zelo pozitiven korak naprej, ki zagotavlja, da bo imel katoliški nauk v skandinavskem akademskem svetu ustrezno mesto ter da bo novim rodovom pomagal pridobiti zrelo in poučeno razumevanje njihove vere.

Vrhovni predstojnik jezuitov se bo dan pred odprtjem Newmanovega inštituta srečal s sodelavci in profesorji, s katerimi si bo izmenjal mnenja o ateizmu in sekularizaciji. Pred sobotnim odprtjem inštituta, ki naj bi se ga udeležili različni predstavniki švedskega javnega življenja, minister za visoko šolstvo, minister za okolje in župan mesta Uppsala, bo sveta maša za profesorje in študente. Popoldne bo na univerzi v Uppsali potekala še konferenca z naslovom ‘Newman in ideja univerze’, ki se je bodo udeležili švedski univerzitetni profesorji.

Naslednji dan bodo udeleženci na inštitutu lahko prisluhnili trem predavanjem, ki bodo med drugim govorila tudi o izzivih krščanstva v sodobnem času. Popoldne se bo pater Nicolas sestal še z jezuiti, ki delujejo v prestolnici Stockholm, kjer bo tudi daroval sveto mašo.

Na fotografiji: angleški kardinal John Henry Newman

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh