Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvi dan 10.000, koliko drugi dan?

Objava: 02. 09. 2011 / 06:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prvi dan 10.000, koliko drugi dan?

Civilna iniciatva za družino in pravice otrok je sinoči sporočila, da so prvi dan zbiranja podpisov za razpis referenduma o družinskem zakoniku zbrali več kot 10.000 podpisov.

Na 58 upravnih enotah in 170 krajevnih uradih (pri nekaterih so se sicer pobudniki referenduma srečevali s težavami) so državljani prvi dan zbiranja podpisov za razpis t. i. družinskega referenduma zbrali več kot 10.000 podpisov, kar je, kot je ocenil vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc, eden najboljših rezultatov v zgodovini zbiranja podpisov za razpis referenduma v Sloveniji. V to številko še niso bili všteti elektronski podpisi, tako da bodo natančnejši podatki znani danes, ko se tudi sicer nadaljuje in hkrati začasno končuje zbiranje podpisov.

Kot smo že poročali, je bla namreč danes dopoldne sklicana izredna seja državnega zbora, na kateri so poslanci med drugim odločali o pobudi za presojo ustavnosti družinskega zakonika. Poslanci so s 45 glasovi za in 36 proti podprli zahtevo za presojo ustavnih posledic, "do katerih prihaja z odložitvijo uveljavitve družinskega zakonika ali do katerih bi prišlo zaradi zavrnitve zakonika na referendumu". Zahtevo je podprla večina poslancev SD, LDS, Zares, DeSUS in nepovezanih poslancev, proti pa so glasovali v SDS, SLS in SNS.

Zbiranje podpisov za razpis referenduma se bo z vložitvijo ustavne presoje prekinilo do odločitve ustavnega sodišča. Ustavno sodišče naj bi odločilo v 30 dneh. Če bo sklenilo, da je referendum o družinskem zakoniku dopusten, se bo zbiranje podpisov nadaljevalo naslednji dan po objavi odločbe ustavnega sodišča v uradnem listu.

V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok in tudi pri drugih podpornikih zbiranja podpisov za družinski referendum (SDS, NSi, SLS, SNS) so, ker so predvideli tak potek dogodkov, pozvali državljane, naj podpis oddajo še danes bodisi preko interneta z ustreznim certifikatom (predvidoma je to mogoče storiti do 23.59) ali pa na upravnih enotah in krajevnih uradih z osebnim dokumentom (kar je bilo mogoče od 8. do 13. ure).

Foto: 24kul.si

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh