Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvi vlak na Koroško pripeljal pred 150 leti

Za vas piše:
STA / D. O.
Objava: 29. 05. 2013 / 13:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prvi vlak na Koroško pripeljal pred 150 leti

Na Koroškem v teh dneh praznujejo 150-letnico prvega prihoda vlaka v regijo po progi Maribor–Celovec.

Na Koroškem v teh dneh praznujejo 150-letnico prvega prihoda vlaka v regijo po progi Maribor–Celovec. Na Prevaljah, kjer je vlak predstavljal pomemben mejnik v gospodarskem razvoju, je občina v tem tednu pripravila več prireditev, vrhunec pa bo v petek prav na obletnico prihoda prvega vlaka. Dogodka se bodo v petek spomnili tudi v Dravogradu.

Prvi vlak je po progi Maribor–Celovec v Mežiško dolino pripeljal 31. maja 1863, nekaj mesecev prej pa je vlak že vozil od Maribora do Vuzenice v Dravski dolini. Kot so ob obletnici sporočili iz Slovenskih železnic, je koroška proga takrat koroško gospodarstvo in industrijo navezala na glavno progo Dunaj–Trst in regijskemu gospodarstvu s tem odprla okno v svet.

Še posebej pomemben mejnik za razvoj gospodarstva je proga predstavljala na Prevaljah, kjer je takrat že delovala železarna, ureditev železniškega prometa pa je zanjo predstavljalo velik napredek pri transportu. Na prevaljski občini so se zato odločili obletnico proslaviti z več prireditvami. Že v ponedeljek je potekala likovna delavnica "Vozi me vlak v daljave", ki ji bo v petek sledilo odprtje razstave s tam ustvarjenimi izdelki v prevaljskem Družbenem domu.

Poleg tega so v sodelovanju s filatelisti izdali priložnostni filatelistični komplet, v petek pa bodo v središču Prevalj odprli novo krožišče. Poimenovali so ga Železarsko krožišče, krasi pa ga postavitev arhitekta Boruta Bončine, ki je za postavitev uporabil elemente iz tračnic in železniških koles, ki so jih v prevaljski železarni izdelali med letoma 1850 in 1890.

Bončina je oblikoval tudi spominsko ploščo, ki jo bodo prav tako v petek namestili na železniško postajo Prevalje. Slednja je ob odprtju železniške proge pred 150 leti veljala za eno najlepših tovrstnih stavb ob železnici in je bila po besedah Jukičeve prototip za vse ostale železniške postaje po Sloveniji.


Foto: arhiv Družine / A. P.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh