Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvič zazveneli novi zvonovi v pariški stolnici Notre Dame

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 26. 03. 2013 / 17:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prvič zazveneli novi zvonovi v pariški stolnici Notre Dame

Devet novih zvonov ob 850. obletnici obstoja katedrale.

Minuli konec tedna je v Parizu prvič zazvenelo devet novih zvonov v tamkajšnji stolnici Notre Dame. Več sto ljudi se je na predvečer cvetne nedelje zbralo pred pariško znamenitostjo, ko je zbor devetih zvonov v prisotnosti kardinala Andreja Vingt-Troisja prvič zapel. Kot poroča nemška katoliška agencija KNA, so se simbolnega dejanja udeležili tudi francoska ministrica za kulturo Aurelie Filippetti, pariški župan Bertrand Delanoe in apostolski nuncij v Franciji, nadškof Luigi Ventura.

Med slovesnostjo so med drugim prikazali tudi film o nastajanju zvonov, ki ga je večkrat prekinilo glasno zvonjenje. Devet novih zvonov so ulili ob 850. obletnici obstoja slovite pariške katedrale. Nadomestili bodo štiri zvonove, ki so v severnem zvoniku viseli od leta 1856, obenem pa bodo spremljali najstarejši in po zvoku najglobji zvon z imenom ‘Emanuel’, ki v južnem zvoniku visi že od leta 1658.

Osem izmed devetih novih zvonov z imeni Janez Marija, Mavricij, Benedikt Jožef, Etienne, Marcel, Denis, Ana Genovefa, Gabriel in Marija je bilo vlitih v livarstvu Cornville Havard v francoski pokrajini Villedieu-les-Poeles v Normandiji. Marija, s šestimi toni največji zvon, prihaja z Nizozemske. Stroški projekta po navedbah znašajo okoli dva milijona evrov. V začetku februarja je kardinal Vingt-Trois zvonove blagoslovil, zatem pa si jih je na razstavi v pariški stolnici ogledalo več kot milijon obiskovalcev.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh