Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pustna Sobotna iskrica nabrala štirideset tisoč evrov!

Objava: 07. 03. 2011 / 08:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pustna Sobotna iskrica nabrala štirideset tisoč evrov!

V okviru javne dobrodelne radijske oddaje pustna Sobotna iskrica so pri Radiu Ognjišče zbrali skoraj 40.000 €.

Radio Ognjišče in Misijonsko središče Slovenije sta že devetič zapored organizirala pustno Sobotno iskrico. Javna izvedba otroške radijske oddaje je v obliki dobrodelnega pustnega rajanja potekala v soboto, 5. marca 2011, med 12. in 14. uro v športni dvorani Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano. Do sklepa prireditve so zbrali 39.700 €, ki jih bodo letos namenili obnovi centra za podhranjene in nadaljevanju šolanja otrok v Ruandi in Burundiju, kjer delujeta slovenski misijonarki s. Bogdana Kavčič in s. Vesna Hiti. Pustnega rajanja se je udeležilo tisoč sedemsto obiskovalcev.

Sodelavci Radia Ognjišče in Misijonskega središča Slovenije so s skupno dobrodelno akcijo tudi tokrat podali roko prebivalcem tretjega sveta, kjer se misijonarji borijo proti podhranjenosti in nizki stopnji šolajočih. Darove, ki so jih zbrali na letošnjem dobrodelnem pustnem plesu, bodo posredovali majhnima državama v srcu Afrike – Burundiju in Ruandi.

Zaradi vojne v omenjenih državah je veliko otrok ostalo brez staršev in si ne morejo privoščiti šolanja. S pomočjo slovenskih misijonark, ki delujejo v omenjenih državah, nameravajo obnoviti center za podhranjene v Rwisabi v Burundiju in omogočiti nadaljevanje šolanja dvajsetim dijakom v kraju Butare v Ruandi. Ravnatelj Misijonskega središča Slovenije Stane Kerin je pojasnil, da je ta del Afrike zelo gosto naseljen in je morda tudi zato priča mnogim nesporazumom. »V Ruandi se je leta 1994 zgodil grozovit genocid, ki je na otrocih pustil grozne posledice. 99,9 odstotkov otrok je bilo priča nasilju, 80 odstotkom otrok so ubili katerega izmed družinskih članov, 60 odstotkov otrok je bilo priča umorom z mačeto. Vse to je del njihovega kolektivnega spomina, ki v posamezniku pusti posledice. Prav je, da jim skušamo prinašati upanje, veselje, nekaj dobrega in lepega!« Dobrodelnega dogodka se je udeležil tudi upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran. »Ko človek z dobrimi dejanji želi in naredi veselje tistim, ki živijo v težkih okoliščinah, je to veselje samo na sebi. Odprtost za stisko ljudi je tudi zagotovilo, da bomo v medsebojnih odnosih pozorni, veseli in hvaležni za dobrote,« je dejal v izjavi za Radio Ognjišče.

Za zabavo, glasbo in ples so v tokratni oddaji skrbeli Sten Vilar, Stična Band in sodelavci Radia Ognjišče. Med 1.700 obiskovalci je bilo veliko zelo domiselnih mask. Najlepše so bile nagrajene. Med družinskimi maskami je izstopala kmetija z Gorenjske, ki si je prislužila prvomajski izlet v Cinque Terre.

Zbiranje denarja je potekalo na več načinov. V času pustnega plesa in neposrednega prenosa oddaje so se udeleženci ob podpori pokroviteljev in darovalcev sladkali s krofi, pijačo in drugimi presenečenji, pri čemer so lahko oddali prostovoljne prispevke. Darove so zbirali preko klicne številke in SMS sporočil ter obrazca na spletnih straneh Radia Ognjišče. Zbiranje sredstev v tej obliki bo potekalo še nekaj naslednjih dni.

Radio Ognjišče je v preteklosti že večkrat pripravil dobrodelne prireditve. Pustna Sobotna iskrica je tradicionalna prireditev, ki združuje radijske sodelavce s poslušalci, Slovence z misijonskimi deželami in pustne norčije z dobrim delom. Tako so že nekajkrat pomagali misijonarjem po svetu, Onkološkemu inštitutu ter pripravili dobrodelno akcijo za pomoč po poplavah v Železnikih in na Štajerskem. Na zadnji pustni Sobotni iskrici leta 2010 so za misijonarko s. Agato Kociper v Amazoniji zbrali več kot 41.000 €. Leta 2009 so za učilnice v Paragvaju zbrali dobrih 57.000 €, v letu 2007 pa so z več kot 4.800 € pomagali družini slepe Mihaele iz Male Nedelje. Leta 2006 so zbrali 17.500 € za lačne Malgaše po hudih poplavah na Madagaskarju. Leta 2005 so zbrali 7.000 evrov za učilnici šole v Kambodži, za kar je Radio Ognjišče prejel posebno priznanje kamboške vlade. Leta 2004 pa so za gradbeno mehanizacijo na Madagaskarju zbrali kar 24.000 €.

Tako Radio Ognjišče in Misijonsko središče Slovenije se zahvaljujeta za izkazano dobrodelnost. »Pustna Sobotna iskrica je prerasla želje, ki so jih imeli pred skoraj desetimi leti. Toliko dobrega je že naredila, da nima konkurence pri mojih radijskih spominih. Tradicija, ki smo je zelo veseli, kaže, da so naši poslušalci čutečih src, pokrovitelji pa se zavedajo, da je v hitečem času lepo in prav pomisliti tudi na druge,« je leta 2010 povedal voditelj oddaje Jure Sešek.

Besedilo, ki ga objavljamo s posredovanjem Tiskovnega urada SŠK, je pripravil novinar Radia Ognjišče Alen Salihović.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh