Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

RADOVEDNA VPRAŠANJA

Objava: 06. 12. 2007 / 09:54
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

RADOVEDNA VPRAŠANJA

Dinozavri v jaslicah
Bliža se čas postavljanja jaslic. Imam vnučka, ki se tega zelo veselita. Vsako leto hočeta poleg ovčk in pastirčkov postaviti tudi svoje plastične dinozavre in druge pravljične junake, ki jih hranita pri meni. To naredita tudi doma. Skušam jima dopovedati, da to ni primerno, vendar na ta račun prelijeta marsikakšno solzico.
Breda

Jaslice nam pomagajo, da si laže predstavljamo božično skrivnost. Prvi jih je postavil sveti Frančišek Asiški, ker je tako želel podoživeti Jezusovo rojstvo. Ko je bila v Ljubljani svetovna razstava jaslic, smo si lahko ogledali pisano paleto različnih upodobitev svete družine. Vsako ljudstvo jo je »prestavilo« v svoje okolje. Jezušček s črno poltjo, s poševnimi očmi, v indijanskih oblačilih …

Sporočilo božiča je, da Jezus tudi danes prihaja med nas, kjer koli smo, v naše domove in v naša srca. Morda bi bilo najbolj primerno, da bi postavili današnje jaslice sredi nakupovalnih središč, kjer ljudje mrzlično iščejo proizvode, ki bi jim ustvarili božično razpoloženje, ali doma pred televizijo, katere podobe polnijo praznino v dušah gledalcev. Tako bi se Bogu mogoče le uspelo dotakniti zbeganih iskalcev. Božič še posebej nagovarja otroke. Jezus prihaja v njihov svet, četudi je poln plastičnih dinozavrov in vojakov. Lepo je, če mu vsaj na božični večer vsi ti domišljijski junaki, ki napolnjujejo otrokovo domišljijo, dajo prednost in se mu poklonijo.

Težko vam svetujem o tem, ali naj vnučkoma pustite prinesti dinozavre v jaslice. Gotovo z njima spregovorite o tem, da so dinozavri izumrli, da so palčki in Sneguljčica iz pravljice, da pa Jezus resnično živi. Sicer to že vesta, če resnično živite svojo vero. Lahko pa dinozavre postavita na polico ob jaslicah, če bi se Jezušček z njimi želel igrati, ko ponoči ne bo mogel spati.


Na vaša vprašanja odgovarja Marija Krebelj, učiteljica slovenskega jezika in katehistinja. Je posvečena sestra v Skupnosti Emanuel in se od jeseni udeležuje leta formacije za posvečeno življenje v Bruslju.

Vprašanja lahko pošljete po elektronski pošti nasa.druzina@druzina.si ali jih vpišete kot komentar.

ARHIV

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh