Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razglasitev kardinala Newmana za blaženega za papeža ‘premiera’

Objava: 16. 09. 2010 / 08:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Razglasitev kardinala Newmana za blaženega za papeža ‘premiera’

Med slavjem v Birminghamu, namenjenemu britanskemu kardinalu Newmanu, bo papež naredil izjemo pravila, ki je sicer v veljavi od septembra 2005.

V nedeljo bo papež Benedikt XVI. prvič v svojem pontifikatu izpeljal postopek razglasitve svetniškega kandidata za blaženega. Med slavjem v Birminghamu, med katerim bo za blaženega razglasil britanskega kardinala Johna Henryja Newmana, bo sveti oče naredil izjemo pravila, ki je sicer v veljavi od septembra 2005. Pravilo predpisuje, da papež vodi le slovesnosti za razglasitev svetnikov, kar sodi pod okrilje svetovne in ne krajevnih Cerkva.

Razglasitev za blažene navadno poteka ‘v domači škofiji kandidata ali na drugem primernem mestu’, na prošnjo krajevnega škofa pa jo lahko izpeljejo tudi v Rimu. Slovesnost naj bi po predpisih vodil papežev zastopnik, praviloma je to prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov.

Novi predpisi so bili določeni ob nastopu pontifikata Benedikta XVI. Po temeljitem preverjanju ‘teoloških utemelljitev in pastoralnih zahtev’ je papež nove predpise potrdil 29. septembra 2005.

Obred razglasitve za blažene se praviloma prične tako, da pristojni škof zbranim predstavi življenjsko pot Božjega služabnika, liturgično slavje pa navadno poteka v domači škofiji svetniškega kandidata.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh