Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Raziskava dokazuje, da zakonsko življenje zmanjšuje stres

Objava: 23. 08. 2010 / 09:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Raziskava dokazuje, da zakonsko življenje zmanjšuje stres

Življenje v zakonu oziroma v dvoje zmanjšuje raven kortizola, znanega kot 'stresni hormon', kažejo izsledki raziskave, ki so jo izvedli na univerzi v ameriškem Chicagu.

Življenje v zakonu oziroma v dvoje zmanjšuje raven kortizola, znanega kot 'stresni hormon', kažejo izsledki raziskave, ki so jo izvedli na univerzi v ameriškem Chicagu. V raziskavi je sodelovalo več kot petsto študentov na magistrskem študiju, izsledke pa so objavili v znanstveni reviji 'Stress'.

Raziskava je zajela 348 moških in 153 žensk v povprečni starosti sedemindvajset let na eni izmed poslovnih fakultet v Chicagu. Okoli štirideset odstotkov moških in triinpetdeset odstotkov žensk je bilo poročenih oziroma v partnerskem razmerju.

V času raziskave so sodelujoči odigrali vrst računalniških testov, ki so merili njihov gospodarski potencijal, medtem pa so jim jemali vzorce sline, v katerih so merili raven kortizola. Z namenom, da bi udeležence v okviru raziskave še bolj podvrgli stresu, so pred začetkom vsakemu sporočili, da imajo izsledki testiranja 'ogromen vpliv na njihovo poklicno pot v prihodnosti', pojasnjujejo avtorji raziskave.

Kot se je izkazalo, se je raven kortizola povišala pri vseh udeležencih, pri ženskah pa je bilo to zvišanje v povprečju večje kot pri moških. Posamezniki, tako moški kot ženske, ki niso poročeni in ne živijo v partnerskem razmerju, so imeli precej višjo raven kortizola kot njihovi poročeni kolegi. Čeprav je lahko zakonsko življenje precej stresno, pojasnjujejo avtorji, pa ljudem pomaga pri vsakodnevnem spopadanju z drugimi dejavniki, ki prav tako povzročajo stres. Izsledki, da ima zakonsko življenje dobrodejen vpliv na raven kortizola in da zmanjšuje vpliv psihičnega stresa, za avtorje pomenijo nenadejano presenečenje.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh