Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razstava Raffaelovih tapiserij v čast papeževemu obisku

Objava: 13. 09. 2010 / 12:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Razstava Raffaelovih tapiserij v čast papeževemu obisku

V londonskem muzeju Victoria & Albert bodo v času papeževega obiska v Veliki Britaniji na ogled štiri izmed desetih Raffaelovih stenskih tapiserij iz Sikstinske kapele.

V času papeževega obiska v Veliki Britaniji bodo v londonskem muzeju Victoria & Albert na ogled štiri izmed desetih tapiserij, ki jih je za Sikstinsko kapelo v Vatikanu izdelal renesančni umetnik Raffael (1483-1520). Na razstavi si bo tako prvič moč ogledati tapiserije ob skicah, ki jih je umetnik zrisal kot podlago za njihovo izdelavo. Znamenite Raffaelove skice v omenjenem londonskem muzeju hranijo od leta 1865.

Tapiserije, na katerih so med drugim upodobljeni prizori iz Apostolskih del, so londonskemu muzeju Victoria & Albert posodili iz Vatikanskih muzejev. Naročilo za izdelavo tapiserij je v začetku 16. stoletja dal papež Leon X., stkali pa so jih mojstri v Bruslju. Skice za izdelavo je leta 1623 kralj Karel I. prinesel v Anglijo, kjer so želeli po Raffaelovih načrtih izdelati kopije prvotnih tapiserij. Te tappiserije so zdaj v lasti angleške kraljeve družine.

Po mnenju katoliškega nadškofa v Westminstru, Vincenta Nicholsa, predstavljajo tapiserije in skice odličen simbol za papežev obisk. Nadškof je izrazil upanje, da bi razstava spodbudila ‘ustvarjalno domišljijo žive vere’. Skice in tapiserije bodo v Londonu na ogled do 17. oktobra letos.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh