Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Redni generalni kapitelj bratov minoritov

Objava: 29. 05. 2007 / 09:40
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Redni generalni kapitelj bratov minoritov

novi generalni minister p. Marca Tasca

V knjigi Sveti Frančišek Asiški je pisateljica Marija Kmetova zapisala takole: Od blizu in daleč so prihajali Frančiškovi bratje. Posedli so se posamič in v gručah okrog cerkvice Marije z angeli, se pogovarjali o svojih doživetjih in prerešetavali vprašanja in pomis­leke o bodočnosti reda. Frančišek je hodil od brata do brata, vsakega je poslušal, mu svetoval in se zanimal za njegova pota. Ko je bil govoril z vsemi, ki so hoteli njegovih besed, je odgovoril vsem, da so zadonele besede čez ravan:"Kjer je ljubezen in kjer je modrost, tam ni strahu niti nevednosti. Kdor je potrpežljiv in ponižen, ne pozna nemira v srcu in ne jeze. Kjer je uboštvo in kjer veselje, tam ni poželenja in ne skoposti. Kjer je mir in opreznost, tam ni skrbi in nemira. Kdor ima strah božji za čuvaja pred vrati, tam ne bo hudobnega sovražnika. Kdor je usmi­ljen in pameten, ne bo imel poželjivega in trdega srca." Prenehal je in se ozrl po svojih bratih. Potem se je obrnil proti cerkvici Marije z angeli in povzel "In njo imamo, Devico in Mater Božjo, s katero naj se olepšajo vse svete duše."

Ta dogodek iz življenja Frančiškovih bratov se ponavlja tudi v teh dneh, ko smo Frančiškovi bratje zbrani na rednem generalnem kapitlju. V asiškem samostanu ob grobu sv. Frančiška se nas je zbralo 128 bratov (12 iz uprave našega Reda, 34 provincialnih ministrov, 3 generalni kustosi, 15 provincialnih kustosov, 5 generalnih delegatov, 21 provincialnih delegatov in 38 sodelavcev).

Najprej smo prisluhnili posameznim poročilom, ki so nam predstavila življenje Reda v zadnjih šestih letih. Ta čas je bil namenjen naporom, da bi kandidati, ki prihajajo v naš Red dobili dobro vzgojo za odgovorno redovniško življenje v uboštvu, ponižnosti in čistosti kakor je zapisal sv. Frančišek v Vodilu. Mladi potrebujejo tudi dobre vzgojitelje. Naša odgovornost je, da poskrbimo zanje. Vzgoja se ne konča s slovesnimi zaobljubami ampak traja vse življenje. Nuditi možnost nadaljnje vzgoje bratom je naša dolžnost in odgovornost. Vsak brat pa mora začutiti potrebno, da se mora vedno pustiti oblikovati. Živeti evangelij po vzoru sv. Frančiška je ideal po katerem mora živo hrepeneti vsak izmed nas, samostanska bratstva, province in naš Red.

Ne samo, da smo ta način življenja izbrali ampak to je pričevanje, ki ga potrebuje današnji svet – človek sedanjega časa in nosimo odgovornost, da smo »Frančišek« v današnjem času. Oblikovati se moramo za MISIJON, ki ima širok pomen. Naš način življenja in dela v samostanih naj bo pričevalen za ljudi s katerimi živimo in se srečujemo; naše pastoralno delo naj bo po vzoru sv. Frančiška; naša odgovornost naj bo čut za oblikovanje kulture sodobnega človeka; naša skrb naj bodo področja, kjer še niso slišali za odrešenje;…

Izvolili smo tudi novega ministra generala p. Marca Tasca, ki je 119 naslednik sv. Frančiška Asiškega. S svojimi bogatimi izkušnjami kot dolgoletni vzgojitelj in zadnji dve leti tudi provincial padovanske province prinaša Redu veliko upanje, da bomo v pripravi na jubilejno leto praznovanja 800. letnice potrditve našega Vodila z vsem navdušenjem ponovno zaživeli Frančiškovo karizmo.

V prihodnjih letih ga bo pot vodila v 64 držav (3 v Severni Ameriki, 5 v Srednji Ameriki, 10 v Južni Ameriki, 31 v Evropi, 2 v Mali Aziji, 10 v Aziji, 6 v Afriki in 1 v Oceaniji) in v 653 samostanov, kjer nas je 4.528 Frančiškovih bratov (17 škofov, 2.908 duhovnikov, 12 stalnih diakonov, 850 bogoslovcev, 616 redovnih bratov in 155 novincev).

p. Milan Kos, provincialni minister

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh