Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Redovnice odločno proti hostijam »Made in China«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 12. 2020 / 13:50
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.12.2020 / 15:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Redovnice odločno proti hostijam »Made in China«

Redovnice odločno proti hostijam »Made in China«

Avstrijske karmeličanke si prizadevajo za lastno peko hostij, saj je to pomemben vir prihodka za samostan.

FOTO: Tatjana Splichal

Pekarna hostij steylskih misijonarjev v avstrijskem Mödlingu konec letošnjega leta iz gospodarskih razlogov zaključuje svoje delo. Po navedbah avstrijskih cerkvenih medijev bo izdelavo hostij prevzela skupnost redovnic karmeličank iz bližnjega samostana Maria Jeutendorf. Karmeličanke sodijo v vrsto večih ženskih redov v Avstriji, ki v lastnih prostorih še vedno izdelujejo hostije za potrebe domače Cerkve. Njihova prednica je prek cerkvenih medijev pozvala župnije in cerkvene ustanove: »Prosimo vas, kupujte hostije v samostanih. Brez materialnih sredstev ne moremo plačevati svojih računov. Naše stranke podpirajo naše kontemplativno življenje, njim sta namenjeni naša zahvala in hvaležnost.« Po besedah prednice so sestre naletele tudi že na hostije, na katerih je bila oznaka »Made in China«.

Za nekatere samostane je izdelava hostij pomemben vir prihodka

Izdelava hostij je pomemben vir prihodka kontemplativnega karmeličanskega samostana Maria Jeutendorf. Leta 2018 so sestre ustvarile več kot 50.000 večjih duhovniških hostij in več kot tri milijone manjših hostij v beli barvi in barvi kruha. Če bodo redovnice prevzele naročila steylskih misijonarjev, se bi te številke v prihodnosti lahko celo podvojile. Karmeličanke trenutno s hostijami oskrbujejo velik del župnij v škofiji St. Pölten, pa tudi številne župnije na avstrijskem Štajerskem in Koroškem ter na Tirolskem.

Zaprtje v obdobju koronakrize je prizadelo tudi sestre karmeličanke v samostanu Maria Jeutendorf. Zaradi prepovedi obhajanja javnih bogoslužij ljudje niso pristopali k obhajilu ne za velikonočne praznike ne v začetku adventa, župnije pa so posledično naročale manjše število hostij. Tudi sicer število rednih obiskovalcev bogoslužij upada, kar za pekarne hostij pomeni vedno manj naročil.

Le pšenica in voda

Sestre v samostanu Maria Jeutendorf za pripravo hostij uporabljajo »le pšenico in vodo«, zagotavlja njihova prednica, ki tudi sama dela v pekarni. Tako predpisuje cerkveno pravo. Pšenica in voda sta krajevnega izvora. Hostije pečejo v velikih avtomatskih pekačih. V eni posodi zamešajo 27 kilogramov moke in 37 litrov vode. Pripravljeno testo s pomočjo cevi nabrizgajo na razgrete pekače. Iz tenke plasti testa v dveh minutah nastanejo trde, hrustljave plošče. Te prenesejo v drug prostor, kjer jih najprej navlažijo, nato pa izrežejo okrogle hostije. Iz 40 plošč dobijo 2.520 malih hostij.

Poleg karmeličank v samostanu Maria Jeutendorf hostije v sosednji Avstriji izdelujejo še karmeličanke na Dunaju, v Innsbrucku in Marijinem Celju (Mariazell).

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh