Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Revni niso sami krivi za svoj položaj'

Objava: 28. 12. 2010 / 11:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Revni niso sami krivi za svoj položaj'

Anglikanski primas meni, da je viktorijanska delitev revnih na tiste, ki si pomoč zaslužijo, in na vse ostale lahko precej zavajajoča.

Primas anglikanske Cerkve v Veliki Britaniji svari pred obtoževanjem revnih in obubožanih, da so sami krivi za svoj položaj. Po njegovem mnenju ne smemo razmišljati v smeri, da so ljudje, ki so se znašli v stiski, vedno sami odgovorni za nastale razmere. Kot je zapisal v svojem prispevku za britanski časnik 'Mail on Sunday', je viktorijanska delitev revnih na tiste, ki si pomoč zaslužijo, in na vse ostale lahko precej zavajajoča.

V luči socialnih reform, ki jih trenutno pripravlja in izvaja britanska vlada, nadškof Williams pozitivno ocenjuje 'jasni namen', da bi odločitve učinkovito delovale in da bi v deželi dejansko uspeli zmanjšati revščino ter da bi ljudi osvobodili materialne odvisnosti. Vendar življenje na robu nikoli ni zgolj črno-belo, je prepričan canterburyjski nadškof, in po njegovem ne preseneča, da ljudje, ki že sicer niso pretirano gotovi vase, ob takšnih priložnostih, kot so socialne reforme, občutijo še več strahu. Vlada bi morala, meni primas, več storiti za medsebojno sporazumevanje.

Nadškof Williams je še poudaril, da so nekateri ljudje nedvomno šele po slabih in nespametnih odločitvah v svoji preteklosti zašli v stisko, še bolj nedvomno pa se večina trpečih, predvsem otrok, ni sama odločila za življenje v revščini.

Glede vloge Cerkve je nadškof Williams povedal, da ni ne socialna ustanova ne politična stranka. Cerkev sestavljajo ljudje, ki jih je Bog poklical, 'naj na svet gledajo z drugačnimi očmi kot večina'. Cerkev bi morala ljudem pomagati, da bi dosegli več zaupanja, neustrašnosti in velikodušnosti.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh