Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Romanje zaupanja iz Rima v Carigrad

Objava: 04. 01. 2013 / 08:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Romanje zaupanja iz Rima v Carigrad

Včeraj se je v Carigradu pričelo tridnevno srečanje taizejske skupnosti, iz Rima pa je v Turčijo odpotovalo okoli sto mladih iz več držav in nekaj taizéjskih bratov, skupaj s priorjem bratom Aloisom, da bi skupaj s tamkajšnjimi kristjani praznovali praznik Gospodovega razglašenja.

Minulo sredo se je v Rimu zaključilo 35. evropsko taizejsko srečanje mladih, ki se ga je udeležilo okoli 40.000 mladih romarjev. Dogodek, ki se je pričel 28. decembra lani, je priredila ekumenska skupnost iz Taizéja. Prior skupnosti, brat Alois, je po srečanju v pogovoru za Radio Vatikan povedal, da se je mladih globoko dotaknila predvsem molitev s svetim očetom; Benedikt XVI. se je mladim romarjem pridružil 29. decembra na Trgu sv. Petra v Vatikanu: »Bila je zares molitev. Sveti oče nam je pomagal obrniti se h Kristusu«, je povedal brat Alois. V tistem trenutku se je evangelij dotaknil src zbranih katoličanov, protestantov in pravoslavnih, je nadaljeval prior taizejske skupnosti. Na ta način je molitev mladih postala »trenutek edinosti« med vsemi kristjani.

Molitev med srečanjem so se udeležili tudi številni Rimljani, ki jih je nagovorila taizéjska duhovnost. Za skupnost je po besedah brata Aloisa to izredno pomembno. Smisel romanja zaupanja na zemlji, katerega del je bilo tudi to evropsko srečanje v Rimu, je prav v tem, da se gre v neko krajevno Cerkev, saj mladi na ta način lahko izkusijo drugačnost. Osebni stiki, ki jih navežejo, so jim nato lahko v spodbudo pri njihovi zavzetosti po vrnitvi v svojo krajevno Cerkev. Posebnost taizéjske duhovnosti, ki to omogoča, ni nobena skrivnost, je prepričan brat Alois. Da bi omogočila notranje sodelovanje pri molitvi, ima skupnost v Taizéju na razpolago zgolj evangelij, pesmi in skupno petje. Sodelovanje vseh vernikov pa je tudi tisto, kar je spodbudil drugi vatikanski koncil. »Menim, da smo s pesmimi morda našli pot sodelovanja – ne le kot gledalci ali poslušalci nekega sporočila – kako zares moliti vsi skupaj.«

Brat Alois je nato spomnil še na trenutek tišine, ki je prav tako pomemben del taizéjske molitve. Ko so mladi romarji in Rimljani skupaj s svetim očetom molili na Trgu sv. Petra, je med tišino Kristus spregovoril srcem in Sveti Duh je prišel k vsakomur. Med skupno molitvijo je papež Benedikt XVI. zbrane tudi nagovoril. Med drugim je zagotovil zavezanost katoliške Cerkve, da bo nadaljevala z iskanjem poti sprave, ki vodijo k vidni edinosti kristjanov. Kot je dejal brat Alois, so te besede zanje zelo pomembne. A še mnogo bolj kot besede je pomenljiva »preprosta in ponižna navzočnost svetega očeta«, ki odpira vrata do poti edinosti.

Vsakoletno evropsko srečanje je del t. i. 'romanja zaupanja na zemlji'. Prav to romanje se v tem trenutku že nadaljuje z naslednjo postajo, tokrat v Carigradu. Včeraj se je namreč tam pričelo tridnevno srečanje. Iz Rima je v Turčijo tako odpotovalo okoli sto mladih iz več držav in nekaj taizéjskih bratov, skupaj s priorjem bratom Aloisom, da bi skupaj s tamkajšnjimi kristjani praznovali praznik Gospodovega razglašenja.

Prvi stiki med taizéjsko skupnostjo in ekumenskim patriarhatom segajo v šestdeseta leta 20. stoletja. Februarja 1962 je brat Roger obiskal patriarha Atenagoro, kasneje sta se srečala še nekajkrat. V sobi brata Rogerja je še danes hranjena ikona Matere Božje, ki mu jo je patriarh podaril ob njunem srečanju leta 1970. Leta 2005, po smrti brata Rogerja, je brat Alois skupaj s še dvema bratoma odpotoval v Carigrad, da bi se srečal z ekumenskim patriarhom Bartolomejem I. Patriarh jih je toplo sprejel in prisluhnil zgodbam o bratu Rogerju in njegovi povezanosti s patriarhom Atenagoro. Lani je tako povabil brata Aloisa, da se skupaj z drugimi vrne v Carigrad. Ta postaja romanja zaupanja se je sinoči torej pričela z večernicami v grški pravoslavni cerkvi Svete Trojice.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh