Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rožni venci za čilske rudarje

Objava: 14. 10. 2010 / 08:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Rožni venci za čilske rudarje

Sveti oče je v času njihovega ujetništva pod zemeljskim površjem rudarjem poslal tudi prav poseben dar: rožne vence, ki jih je sam blagoslovil.

Triintrideset rudarjev, ki so skoraj sedemdeset dni preživeli ujeti v čilskem rudniku bakra in zlata, je končno na prostosti. Eden za drugim so luč dneva ugledali včeraj, 13. oktobra, na praznik Fatimske Marije. Pa to še ni vse...

Ko je v začetku avgusta prišlo do nesreče v rudniku, je sprva izgledalo, da so možje izgubljeni. Z njimi ni bilo moč vzpostaviti nikakršnega stika. Po sedemnajstih dneh se je izkazalo, da so vsi živi in na varnem v podzemnem jašku. Toda reševalna akcija naj bi po prvih ocenah trajala dolge mesece, morda vse do božiča, in do takrat bi se možem, ujetim skupaj v zelo majhnem prostoru, lahko že zmešalo.

Včeraj, s pomočjo najsodobnejše tehnologije, so bili vsi 'pripeljani' na površje, varni in dobre volje. Njihovo reševanje je preko televizijskih zaslonov in radijskih valov spremljal ves svet.

V zgodbo o uspešni rešitvi rudarjev pa je moč vplesti malo znano podrobnost, povezano s papežem in z rožnim vencem. Sveti oče je v javnosti večkrat molil za čilske rudarje, v času njihovega ujetništva pod zemeljskim površjem pa jim je poslal tudi prav poseben dar: rožne vence, ki jih je sam blagoslovil. Rudarjem je papeževe rožne vence osebno 'dostavil' kardinal Francisco Javier Errazuriz iz Santiaga v Čilu.

Kot so poročale agencije, so si rudarji življenje pod zemljo organizirali po strogih pravilih. V kotu svojega zatočišča so si uredili celo majhno kapelo. Molitev rožnega venca je po poročanju medijev postala del njihovega vsakdanjega urnika.

Z včerajšnjim dnem, 13. oktobra, na obletnico zadnjega prikazanja Device Marije trem pastirčkom v portugalski Fatimi, so rudarji na varnem. Na ta dan v Veliki Britaniji obhajajo tudi god svetega Edvarda Spovednika. Vrtanje v osrčje zemlje, da bi osvobodili ujete rudarje, se je pričelo 17. septembra. Tisti dan je bil papež na obisku v Londonu. Med bogoslužjem v westminstrski opatiji sta Benedikt XVI. in canterburyjski nadškof Rowan Williams molila na grobu svetega Edvarda Spovednika. Včeraj, na njegov god, so bili rudarji rešeni.

Pred očmi vsega sveta se je včeraj za čilske rudarje, pa tudi za vse nas, ki smo temu priče, odvalil nagrobni kamen.

Povzeto po 'Inside The Vatican', avtor izvirnega besedila dr. Robert Moynihan.

Fotografija: CNA/Iglesia.cl

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh