Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rudi Šeligo, novele Ohranjeni spomin

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 13. 03. 2024 / 09:39
Oznake: Družba, Knjiga
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.03.2024 / 17:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rudi Šeligo, novele Ohranjeni spomin
Rudi Šeligo FOTO: Andraž Gombač

Rudi Šeligo, novele Ohranjeni spomin

Založba Beletrina je pod naslovom Ohranjeni spomin izdala izbrane novele pisatelja Rudija Šelige.

Pri založbi Beletrina so dvajseto obletnico smrti pisatelja Rudija Šeliga (1935–2004) obeležili zbirko Ohranjeni spomin, v kateri je zbranih šest novel, ki so nastale med letoma 1966 in 1997, in avtopoetski esej Samota in akcija, v katerem ja avtor strnil principe svojega pisanja.

Šeligova poetika se skriva v jeziku

Za Šeligove zgodnejše novele so značilni podrobni opisi stvarnosti, pri čemer dogajanje ostaja v ozadju, sčasoma pa se pretopijo v nadčasovne zgodbe o človeški osamljenosti in bolečini. Ali kot je v spremni besedi zapisal Aleksander Zorn: »Šeligova proza je eden izmed najpomembnejših literarnih in estetskih dogodkov sodobne slovenske umetnosti, saj ni ostala eksperiment, ampak je prerasla v pisateljevo zrelost žlahtne klasike modernizma.«

Magičnost in moč Šeligove poetike se skrivata v jeziku, s katerim vsako podrobnost daje na ogled in pred bralca prikliče reči, ki jih med svojo bivanjsko izkušnjo nemalokrat spregledamo ali pozabimo. Njegova dela se prefinjeno dotikajo pozlačenih strun časa in odzvanjajo v večnost.

Turobni industrijski kraji socializma in boemsko življenje

Urednica knjige Urška Gabrič je ob novi izdaji poudarila: »Želim si, da bi nova izdaja drzne kratke proze iz druge polovice 20. stoletja pritegnila tudi mlajše generacije bralcev. Da bi jih kljub distanci do turobnih industrijskih krajev, okvirov socializma in boemskega življenja nagovorila z vsemi možnostmi dojemanja sveta in z vsemi možnostmi jezika. Ravno z raziskovanjem slednjih je Rudi Šeligo tako dobro zajel atmosfero in čustva svoje dobe, ne da bi – v nasprotju z literaturo danes – v središče postavljal osebno in posamezno.«

Založbina predstavitev knjigeBil je predsednik Društva slovenskih pisateljev

Pisatelj, dramatik, publicist, urednik in predavatelj Rudi Šeligo (1935–2004) je diplomiral iz filozofije in psihologije ter magistriral iz estetike. Konec petdesetih let je začel svoja dela objavljati v literarnih revijah. Urejal je Revijo 57, Perspektive, Probleme in sodeloval pri Novi reviji. Več let je bil direktor Borštnikovega srečanja, predsednik Društva slovenskih pisateljev, od leta 2001 tudi izredni član SAZU. Ob plodni literarni karieri je poučeval statistiko na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju in se (zlasti v letih vzpostavljanja samostojne Slovenije) politično udejstvoval. Šeligo velja za izvrstnega inovatorja, ki je v slovensko literaturo vpeljal ideje reizma in postopke novega romana. Za svoja dela je prejel številne nagrade.

Kupi v trgovini

In vendar si za pevca me izvolil
Monografije
29,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh