Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ruski metropolit za odprto razpravo o uvedbi monarhije

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 07. 2017 / 07:59
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ruski metropolit za odprto razpravo o uvedbi monarhije

»V naših občestvih so skupine ljudi, ki se borijo za vnovično uvedbo monarhije.«

Monarhični model politične organizacije ima v Rusiji veliko podpornikov med pravoslavnimi verniki in zato se želi ruska pravoslavna Cerkev vključiti v razpravo o vnovični vzpostavitvi monarhije, ko se bodo tovrstne debate enkrat začele, je po navedbah ruskih medijev dejal vodja urada za zunanje zadeve pri Moskovskem patriarhatu, metropolit Hilarion. Metropolit naj bi to izjavil v tedenski verski oddaji »Cerkev in svet«, ki jo predvaja televizijska hiša Rossiya 24, v ozadju izjave pa je nedavno izrečena želja gruzijskega patriarha Ilije II. po vrnitvi monarhije.


Kronanje ruskega monarha (Wikipedia)

Metropolit Hilarion je najprej spomnil, da je ruska pravoslavna Cerkev glede na obliko vladavine »nevtralna«, če ta ni v nasprotju s krščansko moralo. To je zapisano tudi v dokumentu »Temelji družbenega nauka ruske pravoslavne Cerkve«.

Kar se tiče vernikov, pa so »v naših občestvih ljudje, skupine ljudi, ki se borijo za vnovično vzpostavitev monarhije, in menim, da mora naša družba, ko bo enkrat dovolj zrela za obravnavanje tega vprašanja, pri tem računati tudi na udeležbo Cerkve«. Cerkev bo v tem primeru »najdejavnejša udeleženka« v tovrstni razpravi.

Metropolit Hilarion je pojasnil, da ne izraža le svojega mnenja, ob tem pa je spomnil, da v monarhični obliki vladavine politične predstavnike »mazilijo kot duhovnike« in da »ne prejmejo le mandata volilcev za določeno časovno obdobje«.

Z maziljenjem vodilni politik prejme »potrditev od Boga, ki jo posreduje Cerkev, da naj opravlja svojo nalogo«. Vlada je zakonita toliko časa, dokler oblast prenaša na naslednike. Po besedah metropolita Hilariona pa ustavna monarhija ni ena izmed možnosti, kajti njena vloga, kot je poudaril, je »zgolj dekorativna«.

Vir: Kathpress

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh