Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

S kardinalskimi imenovanji na obrobja vesoljne Cerkve

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 01. 2015 / 09:38
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
S kardinalskimi imenovanji na obrobja vesoljne Cerkve

S kardinalskimi imenovanji na obrobja vesoljne Cerkve

20 novih kardinalov v kratkih portretih (2. del).

Papež Frančišek je minulo nedeljo imenoval 20 novih kardinalov. Novi člani bodo v kardinalski kolegij sprejeti sredi letošnjega februarja. V kratkih portretih predstavljamo naslednjih pet novih dostojanstvenikov v katoliški Cerkvi:



Arlindo Gomes Furtado, 65 let, Santiago de Cabo Verde / Zelenortski otoki

Zahodnoafriška otoška država Zelenortski otoki ima le okoli 520.000 prebivalcev. Narod sestavljajo potomci portugalskih kolonialistov in afriških sužnjev. Po nekaterih ocenah okoli 700.000 Zelenortčanov prebiva v tujini, torej več kot v sami državi. Nekdanja portugalska čezmorska provinca je za Sejšeli afriška dežela z drugim najvišjim deležem katoliškega prebivalstva, po vatikanskih navedbah tam živi kar 94 % katoličanov. Vatikan in Zelenortski otoki so leta 2013 podpisali sporazum o pravnem položaju Cerkve v državi.

Škof Gomes se je rodil novembra 1949 v Santa Catarini. Leta 2004 je bil imenovan za škofa v Mindelu, leta 2009, tik pred svojim 60. rojstnim dnem, pa ga je tedanji papež Benedikt XVI. imenoval za škofa na Santiagu, na glavnem od Zelenortskih otokov s prestolnico Praia.

***

Francis Xavier Kriengsak Kovitvanij, 65 let, Bangkok / Tajska

Od leta 2009 škof Kovitvanij vodi nadškofijo Bangkok. Njegov predhodnik Michael Michai Kitbunchu je kot prvi Tajec prejel kardinalski naziv. Kitbunchu je leta 1949 rojenemu Kovitvaniju leta 1976 tudi podelil duhovniško posvečenje. V osemdesetih letih je deloval kot vodja izobraževalne ustanove, po letu 1989 pa kot namestnik tajnika škofovske konference, rektor bogoslovnega semenišča in docent teologije v Sampranu.

Od leta 2003 je Kovitvanij vodil stolno župnijo v tajski prestolnici. Leta 2007 ga je Benedikt XVI. imenoval za škofa v Nakhon Sawanu, dve leti kasneje pa za nadškofa v Bangkoku. Nadškof Kovitvanij je tudi član Papeškega sveta za sredstva družbenega obveščanja. Novi kardinal zastopa majhno Cerkev: le okoli 360.000 Tajcev je katoličanov. Med političnimi nemiri leta 2010 je poskusil posredovati med vlado in opozicijo.

***

Jose Luis Lacunza Maestrojuan, 70 let, David / Panama

Z Lacunzo v kardinalski zbor prihaja še en redovnik: član reda avguštincev je bil v duhovnika posvečen leta 1969, papež Janez Pavel II. pa ga je leta 1985 imenoval za pomožnega škofa v Panami. Leta 1994 je prevzel vodenje škofije Chitre. Od leta 1999 vodi majhno škofijo David, ki šteje okoli 350.000 katoličanov.

***

Soane Patita Paini Mafi, 53 let, Tonga / Otočje Tonga

Kardinalsko imenovanje škofa polinezijske kraljevine Tonga je povsem značilno frančiškansko »poseganje na obrobje«. Tako kot Vanuatu je tudi otoška država Tonga močno ogrožena zaradi posledic podnebnih sprememb, ki povzročajo hude naravne katastrofe, kot so orkani in potresi. Arhipelag v južnem Tihem oceanu sestavlja 176 otokov, ki so se nekdaj imenovali »Otoki prijateljstva«; naseljenih je le 36. Med okoli 100.000 prebivalci s 40 % prevladuje pripadnost svobodni metodistični Cerkvi, katoličanov je okoli 16 %.

Soane Patita Paini Mafi, predsednik Škofovske konference tihomorskih dežel, je trenutno najmlajši član kardinalskega zbora. Rodil se je 19. decembra 1961 v prestolnici Nuku'alof, duhovniško posvečenje je prejel leta 1991. V starosti 45 let je bil oktobra 2007 imenovan za koadjutorja svojemu predhodniku, približno pol leta kasneje je prevzel vodenje škofije. Februarja 2012 je papež Benedikt XVI. v Vatikanu v avdienco sprejel kralja Tonge po imenu Siaosi (George) Tupou V., le nekaj mesecev pred njegovo smrtjo.

***

Luigi de Magistris, 88 let, višji penitenciarij v pokoju

Kot upokojenec bo de Magistris prejel le naziv, ki naj bi ga pravzaprav dobil že med opravljanjem svoje zadnje službe v rimski kuriji: med leti 2001 in 2003 je bil duhovnik z italijanske Sardinije na položaju višjega penitenciarija katoliške Cerkve. Vodil je Apostolsko penitenciarijo, vatikansko sodišče, ki je med drugim pristojno tudi za podeljevanje odpustkov. Ta položaj je običajno povezan s kardinalskim nazivom. De Magistris je v penitenciariji delal od leta 1979.

(nadaljevanje sledi)

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh