Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Salvadorski predsednik Funes se želi s papežem pogovoriti o Romeru

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 25. 04. 2013 / 05:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Salvadorski predsednik Funes se želi s papežem pogovoriti o Romeru

Cerkev v El Salvadorju si želi čim prejšnje beatifikacije nadškofa, ki je bil umorjen leta 1980.

Salvadorski predsednik Mauricio Funes si želi po navedbah tamkajšnjih medijev v letošnjem maju obiskati papeža Frančiška. Kot poročanje dnevnika 'La Prensa Grafica' povzema nemška katoliška agencija KNA, se želi Funes zahvaliti za nadaljevanje postopka za beatifikacijo leta 1980 umorjenega nadškofa iz San Salvadorja, Oscarja Romera.

Obenem bi salvadorski predsednik papeža rad seznanil tudi o mirovnih pogovorih, ki so se na pobudo katoliške Cerkve v El Salvadorju pričeli s tamkajšnjimi nasilnimi skupinami. Od začetka premirja med skupinami, ki ga je pred letom dni s pogajanji dosegel salvadorski vojaški škof Fabio Reynaldo Colindres Abarca, je število ubojev v deželi upadlo za več kot polovico.

Iz urada nadškofa v rimski kuriji Vincenza Paglie so v začetku tedna potrdili, da so v postopku za Romerovo beatifikacijo dosegli nov napredek. V Vatikanu so s postopkom pričeli leta 1996, potem ko so na škofijski ravni v El Salvadorju zaključili postopek, začet leta 1990. V preteklih letih pa v omenjenem postopku skorajda ni bilo opaziti napredka; Paglia je leta 2011 sam omenil 'določeno zastajanje', vzrok zanj pa naj bi bili poskusi instrumentalizacije Romera.

Oscar Romero (1917-1980) je bil znan kot zagovornik pravic revnih in zatiranih tudi izven meja Srednje Amerike. Ozadje njegovega umora še danes ni povsem pojasnjeno. Katoliška Cerkev v El Salvadorju si želi njegove čim prejšnje beatifikacije.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh