Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Schwarzenegger si želi rekvijem v stolnici sv. Štefana

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 01. 08. 2021 / 07:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.07.2021 / 12:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Schwarzenegger si želi rekvijem v stolnici sv. Štefana
Arnold Schwarzenegger FOTO: Wikipedia

Schwarzenegger si želi rekvijem v stolnici sv. Štefana

Arnold Schwarzengger, filmski »Terminator«, večkratni prvak v bodibildingu in ameriški politik, že razmišlja o »poslednjih rečeh« in si želi, da bi mu pogrebno slovesnost priredili v dunajski stolni cerkvi.

To presenetljivo željo je ameriški igralec in politik zaupal stolnemu župniku Toniju Faberju, ko je po navedbah avstrijskega Kathpressa v letošnjem juliju obiskal svojo domovino. Župniku Toniju je še zaupal, kako mu je v živem spominu ostalo slovesno spominsko bogoslužje za znamenitega dirkača formule 1 Nikija Laudo v stolnici sv. Štefana pred dvema letoma, in čeprav upa, da bo nekaj časa še živel, želi pravočasno urediti svoje slovo od zemeljskega življenja. Pred tem globokim pogovorom, tako dunajski stolni župnik, pa si je Schwarzenegger želel podrobno ogledati znamenito svetišče v avstrijski prestolnici.

Arnold Schwarzenegger se že od otroštva navdušuje nad orglami.

Rojenega avstrijskega Štajerca in nekdanjega guvernerja ameriške zvezne države Kalifornije in njegovo spremljevalko Heather Milligan so zanimale predvsem orgle: stolni organist Ernst Wally je na njuno željo zaigral na največji glasbeni instrument v Avstriji, njegove zvoke pa je predstavil z deli Johanna Sebastiana Bacha in Georga Friedricha Händla. Nato je na orgle zaigral tudi gost iz Amerike: »Schwarzenegger je že od otroštva velik ljubitelj tega instrumenta, v zadnjih letih pa se prav posebej zanima za projekte velikih orgel,« je pojasnil župnik Faber. Slavni igralec je po besedah dunajskega duhovnika spreten tudi na glasbenem področju in z organistom Wallyjem sta zaigrala celo štiriročno.

Schwarzeneggerjeva rojstna hiša v Thalu na avstrijskem Štajerskem FOTO: Wikipedia

Arnold Schwarzenegger je bil med žalujočimi na pogrebni slovesnosti za Nikija Laudo 29. maja 2019 v dunajski stolnici sv. Štefana, v nagovoru pa je pri nekdanjem dirkaču formule 1 izpostavil pogum, moč, željo po življenju in ljubezen do sočloveka. Niki Lauda ni verjel v omejitve, ne v športu ne v življenju. Schwarzenegger je spomnil, kako ga je ravno Lauda spodbudil k temu, da je kandidiral za kalifornijskega guvernerja; svetoval mu je, naj ne okleva predolgo, temveč mu je preprosto rekel: »Do it!« (Stori to, op. prev.). Bližje mu je »slaviti Nikijevo življenje« kakor za njim žalovati, je takrat dejal Schwarzenegger: »Ni odšel, tukaj je in bo vedno med nami – v naših spominih in naših srcih, in vedno nam bo v navdih.«

Priznan ljubitelj orgel

Pred letošnjim julijem je Schwarzenegger dunajsko stolno cerkev sv. Štefana nazadnje nenapovedano obiskal januarja 2018. Priznani ljubitelj orgel je bil takrat deležen mini koncerta, ki mu ga je spontano priredil organist Wally. Schwarzeneggerja so posebej zanimale velike orgle, za katerih obnovo so takrat po besedah župnika Faberja ravno organizirali široko zastavljeno nabirko.

Nekdanji »Terminator« je že večkrat izkazal svojo ljubezen do orgelske glasbe. Med obiskom v nemškem mestu Passau septembra 2017 je Schwarzenegger prisluhnil koncertu na največjih stolnih orglah na svetu in si s tem – po lastnih navedbah – izpolnil otroške sanje: »Že 70 let, vse od svojega rojstva, sem si želel doživeti passauske orgle!«

Notranjost stolnice sv. Štefana na Dunaju FOTO: Wikipedia

Nalaganje
Nazaj na vrh