Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

SDM 2023 v Lizboni: doslej okoli 200.000 prijav

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 11. 2022 / 14:18
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.11.2022 / 14:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
SDM 2023 v Lizboni: doslej okoli 200.000 prijav
Logotip svetovnega dne mladih v Lizboni. FOTO: arhiv Družine

SDM 2023 v Lizboni: doslej okoli 200.000 prijav

Približno mesec dni po uradnem začetku zbiranja prijav je udeležbo na svetovnem dnevu mladih 2023 v Lizboni potrdilo že okoli 200.000 mladih.

Po navedbah tiskovne agencije Ecclesia so svojo udeležbo že napovedale velike skupine, predvsem iz Italije, Brazilije, Španije in Francije, kot je minuli konec tedna na tiskovni konferenci povedal lizbonski pomožni škof Americo Aguiar, predsednik Fundacije za svetovni dan mladih, ob predstavitvi pastoralnega leta v Marijinem svetišču v Fatimi. Romarsko središče, ki leži okoli 120 kilometrov severno od portugalske prestolnice, bo po škofovih besedah na svetovnem dnevu mladih igralo pomembno vlogo.

Papež Frančišek se je konec oktobra kot prvi romar uradno prijavil na SDM 2023.

Svetovni dan mladih, ki ga tokrat prvič prirejajo na Portugalskem med 1. in 6. avgustom prihodnje leto, bo tesno sodeloval s Fatimo, saj je znameniti romarski kraj edina ustanova v državi, ki že ima izkušnje z organizacijo velikih množic, je pojasnil škof Aguiar. Fatima ne bo le osrednja stična točka za mlade romarje svetovnega dneva mladih, ampak tudi za papeža Frančiška, ki se je 26. oktobra prvi prijavil na svetovni dan mladih in že obljubil, da bi »zelo rad« prišel tudi v Fatimo. Frančišek se je že udeležil svetovnih dnevov mladih v Riu de Janeiru (2013), Krakovu (2016) in Panami (2019).

Glede vsebine mednarodnega srečanja, katerega geslo je tokrat »Marija je vstala in se v naglici odpravila« (Lk 1,39), je pomožni škof Aguiar napovedal, da bo svojo vlogo igrala tudi sinodalnost. Mladi bodo imeli na srečanju »priložnost spregovoriti«, nato pa bodo pripravili dokument, ki bo nekaj mesecev pozneje predstavljen tudi škofovski sinodi v Rimu. Po besedah predsednika Portugalske škofovske konference škofa Joseja Ornelasa de Carvalhe bo zaradi vojne v Ukrajini v ospredju srečanja tudi tema miru.

V Sloveniji prijave zbirajo že od meseca septembra.

Svetovni dan mladih je bil sprva na programu v letošnjem letu, vendar je bil zaradi koronaepidemije prestavljen na leto 2023. Priprave na veliki dogodek so se že začele tudi v Sloveniji: okvirno zbiranje prijav je v teku že od meseca septembra.

Kupi v trgovini

Piton na kolesu
Za mladino
19,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh