Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Se bo Melamin preselil na sever Kočevja?

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 14. 11. 2022 / 13:36
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.11.2022 / 13:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Se bo Melamin preselil na sever Kočevja?
FOTO: Občina Kočevje/Mitja Ofak

Se bo Melamin preselil na sever Kočevja?

V Kočevju so predstavili študijo, v okviru katere so iskali najbolj primerno mesto za preselitev proizvodnje kemične tovarne Melamin, v kateri je maja prišlo do hude eksplozije in požara, ki sta terjala sedem smrtnih žrtev. Za najprimernejšo lokacijo so ocenili območje na severu Kočevja, med Gorenjem in Klinjo vasjo v smeri proti Mali Gori.

V vodstvu Melamina menijo, da če bi postopki tekli hitro, bi lahko proizvodnjo zagnali v dveh do treh letih. Preliminarno študijo sta po naročilu Melamina izdelala Ljubljanski urbanistični zavod in podjetje E-NET okolje. Po besedah Sergeja Hitija iz zavoda so pregledali in analizirali več lokacij, na koncu pa kot najprimernejšo izbrali območje na severu Kočevja.

Gradnja že prihodnje leto?

Kot je dejal direktor Melamina Srečko Štefanič, izbrano območje »absolutno podpirajo«, prav tako ga po njegovih besedah podpira ministrstvo za gospodarstvo pod pogojem, da se z njim strinja lokalna skupnost, poroča STA. Če bo občina zagotovila ustrezno spremembo občinskega prostorskega načrta in bodo v podjetju dobili vsa potrebna dovoljenja, bi lahko z gradnjo začeli že prihodnje leto.

Pri tem bi najnevarnejši del proizvodnje na novo lokacijo preselili in zagnali v dveh do treh letih, nato pa postopoma še vse ostalo. »Vse to seveda pod pogojem, da bi vsi postopki za pridobivanje dovoljenj tekli maksimalno hitro,« je povedal Štefanič na današnji novinarski konferenci.

Območje na severu Kočevja je med drugim dovolj veliko (20 hektarjev), njegov rob je več kot 700 metrov oddaljen od naselij in je v skladu z občinskimi prostorskimi načrti.

Občina podpira lokacijo

Kočevski župan Vladimir Prebilič je dejal, da občina podpira omenjeno lokacijo, saj si želi, da Melamin ostane v Kočevju. Po njegovih besedah bi lahko občina vsa potrebna dovoljenja in potrebne spremembe občinskega prostorskega načrta zagotovila v enem letu, a le če bodo državni organi, ki sodelujejo pri tem, postopke čim bolj pospešili.

Ob tem je opozoril, da bo treba predhodno urediti lastništvo zemljišč, njihova lastnica je namreč država, in jih komunalno urediti. Pri tej ureditvi Prebilič upa na državno pomoč. »Tukaj moramo napeti vse sile, da stopimo skupaj in omogočimo podjetju začetek gradnje na novi lokaciji,« je dejal.

Majska nesreča vzela sedem življenj

Spomnimo. V Melaminu je 12. maja prišlo do eksplozije in požara. Delovna nesreča je terjala sedem smrtnih žrtev in povzročila veliko materialno škode. Kot je povedal Štefanič, trenutno delajo vsi zaposleni. Do zdaj so zagnali približno 30 odstotkov proizvodnje, v prihodnjih dveh tednih načrtujejo ta delež povečati na 50 odstotkov.

Dodal je še, da so do zdaj dobili tudi štiri odškodninske zahtevke svojcev umrlih v nesreči. »Obravnavamo jih z vso resnostjo, so pa za to potrebni določeni postopki.«

Nalaganje
Nazaj na vrh