Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Seja ESS posvečena ukrepom proti draginji. Minimalna plača čez 800 evrov?

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 26. 08. 2022 / 16:06
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.08.2022 / 17:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Seja ESS posvečena ukrepom proti draginji. Minimalna plača čez 800 evrov?
FOTO: Pixabay

Seja ESS posvečena ukrepom proti draginji. Minimalna plača čez 800 evrov?

Socialni partnerji so se danes sestali na seji Ekonomsko-socialnega sveta, kjer so se seznanili z vladnimi ukrepi za blaženje energetske draginje. Sindikati in delodajalci so bili z vladnimi obljubami načeloma zadovoljni, bi si pa vsekakor želeli njeno ambicioznejše ukrepanje, saj so stiske posameznikov in podjetij hude. Jeseni tako sledi dvig plač, država pa bo skušala doseči, da se visoke cene energentov ne bodo v celoti prelile na pleča podjetij.

S težavo vse višjih cen se sooča vse več slovenskih podjetij in gospodinjstev. Kljub hitro rastočim cenam pa naj bi največja kriza na tem področju šele prihajala, zato socialni partnerji od vlade pričakujejo, da bo v naslednjih tednih pripravila smiselne ukrepe, ki bodo preprečili padec materialnega stanja prebivalstva.

Vlada je tako v državni zbor že poslala predlog zakona o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva, ki ga bo v ponedeljek obravnaval pristojni odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide. V torek pa bodo poslanci odbora DZ za gospodarstvo obravnavali predlog zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina.

Energetski dodatek, minimalna plača čez 800 evrov

Vlada bo tako jeseni najbolj ogroženim skupinam prebivalstva izplačala energetski dodatek. Osnovni znesek pomoči bo 200 evrov, poleg tega pa naj bi upravičenci prejeli še 118 evrov dodatka za vsakega otoka. S tem naj bi po besedah pristojnega ministra Luke Meseca pomagali približno 60.000 najbolj ogroženim v Sloveniji.

Sindikati so tovrstno pomoč pozdravili, a ob tem dodajajo, da zakon pozornost posveča predvsem prejemnikom socialne pomoči, varstvenega dodatka in invalidom, medtem ko po besedah Andreja Zorka iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije pozablja na revne zaposlene, ki so iz te sheme večinoma izvzeti.

Ti bodo morali za izboljšanje položaja najverjetneje počakati na januarski dvig minimalne plače. Kot je po seji povedal minister Mesec, naj bi neto minimalna plača v naslednjem letu presegla 800 evrov. Še nekoliko prej naj bi bili izboljšanja svojega položaja deležni javni uslužbenci. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je po seji napovedala, da vlada s prvim septembrom načrtuje dvig plač vsem javnim uslužbencem za 4 odstotke.

Obenem naj bi dvignili tudi stopnjo povračila za malico.

Sprejem davčne reforme se nadaljuje

Vlada je danes prejela tudi kar precej pripomb na temo davčne zakonodaje. Minister za finance Klemen Boštjančič je zbranim obljubil nekatere spremembe na področju obdavčitve normirancev in razširitev števila upravičencev do posebne olajšave za mlade zaposlene.

Podjetja bi si želela več pomoči

V gospodarstvu so večinoma zadovoljni z ukrepom, ki zaustavlja rast cen elektrike in zemeljskega plina za gospodinjstva in za mala podjetja. Si pa v gospodarstvu želijo izdatnejšega vladnega posega na področju večjih podjetij. Trend rasti cene energentov se po oceni GZS ne zaustavlja, zato so vlado pozvali, naj tudi v Sloveniji uvedemo kapico na rast cen električne energije.

Po dosedanjem predlogu naj bi vlada pomagala podjetjem pri subvencioniranju 30 % stroškov nad dvakratnim dvigom iz leta 2021, kar pa po mnenju Blaža Cvara z Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije za mnoga podjetja ne bo dovolj. Zato vladi predlagajo zvišanje pomoči.

Vlada je v ta namen sicer pripravila 40 milijonov evrov.

Nalaganje
Nazaj na vrh