Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sejem v Stari Loki bil je živ! [FOTO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 27. 04. 2024 / 18:29
Oznake: Občina, Prosti čas
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.04.2024 / 19:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sejem v Stari Loki bil je živ! [FOTO]
»V Stari Loki je vedno fino, zaradi prijetnih domačinov in okolišanov, ki so dobro povezana skupnost, vselej pa pridejo tudi od drugod. In ambient je prijeten.« FOTO: Tatjana Splichal

Sejem v Stari Loki bil je živ! [FOTO]

Sejem bil je živ! Živžav med več kot 20 stojnicami, zadovoljni obrazi obiskovalcev in ponudnikov, bogat izbor izdelkov, prijetno kramljanje in druženje ljudi od blizu in daleč – takšen je bil »Jurjev semenj na Fari«, ki so ga zadnjo aprilsko soboto dopoldne izpeljali na Starološkem trgu streljaj od cerkve sv. Jurija v Stari Loki v Škofji Loki.

Sejma se je udeležilo doslej največje, rekordno število ponudnikov, kar 21. Na njihovih stojnicah je bilo najti domače pridelke in izdelke, ročna dela, mesne in naravne izdelke, kuhinjski tekstil, naravna mila, hidrolate in najlonske rožice. Za otroke (in tudi njihove starše) so pripravili ustvarjalno delavnico in dogajanje poživili z glasbeno kuliso.

Fotogalerija Tatjane Splichal:

Desetletje sejma

Korenine sejma segajo tja do leta 2014, letošnja izvedba je bila že jubilejna deseta. Nekaj ponudnikov je stalnih, domačinov in Ločanov s hrano, vsakič pa se jim radi pridružijo tudi novi rokodelci in ponudniki raznovrstnih izdelkov. Svojo stojnico s prigrizki in napitki je imela, kot je že običajno, tudi lokalna Karitas.

Njoki in štrudelj

Med najbolj stalnimi ponudniki na sejmu je tudi Kmetija Punčar iz Virmaš pri Škofji Loki, ki je zraven že vse od leta 2017, ko je Janja Bernik začela dopolnilno dejavnost na kmetiji. »Lepi so spomini na prvo stojnico, ko si lepo sprejet tako rekoč med domačini,« poudari Janja, ki je obiskovalcem za povrh ponudila še njoke in štrudelj.

Zakaj na sejem?

Je bila zadovoljna z obiskom? »V Stari Loki je vedno fino, zaradi prijetnih domačinov in okolišanov, ki so dobro povezana skupnost, vselej pa pridejo tudi od drugod. In ambient je prijeten,« poudari in še razloži, zakaj imajo ljudje takšne sejme radi: »Zlasti zaradi druženja, ponudbe stojničarjev, pridruženih dogodkov, kot so ustvarjalne delavnice in glasbeni vložki; pa da gredo malo od doma …«

Fotogalerija Tatjane Splichal:

Dvakrat letno

Jurjev semenj že tradicionalno organizira Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka, ki z različnimi dogodki in prireditvami tudi sicer skrbi za družabni utrip v kraju in povezuje prebivalke in prebivalce Stare Loke z okolico. Sejemski pridih lokalnemu okolju vdahne dvakrat letno, poleg spomladanskega Jurjevega semnja še oktobra Jesenski sejem na Fari – prihodnji bo 5. oktobra 2024, povezan tudi s Tednom podeželja na Škofjeloškem.

Društvo Lonka Stara Loka

Še prgišče besed o prireditelju. Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka živi in diha skorajda natanko desetletje, saj je bilo ustanovljeno 29. januarja 2014 v prostorih Starološkega gradu. Je pa že leta 1992 kot njegova predhodnica začela delovati neformalna supina Lonka s pobudo za postavitev obeležja kiparju Tonetu Logondru.

Zavest o zgodovini Stare Loke

Namen Društva Lonka Stara Loka, ki ga že pet let vodi Mihael Habicht, je ohranjanje in oživljanje kulturne in naravne dediščine Stare Loke. Društvo goji in spodbuja zavest o zgodovini Stare Loke ter pospešuje njeno raziskovanje in dokumentiranje. Zlasti si prizadeva za celovito ureditev in trajnostni razvoj kraja in za kakovostno sobivanje v njem.

Kupi v trgovini

Vrt in vrtna kultura
Dom in vrt
28,98€
Nalaganje
Nazaj na vrh