Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Severna Irska: na čelu vlade prvič katoličanka

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 02. 2024 / 10:54
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.02.2024 / 11:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Severna Irska: na čelu vlade prvič katoličanka
Michelle O'Neill si med drugim prizadeva za združitev Severne Irske z Irsko. FOTO: X/Michelle O'Neill

Severna Irska: na čelu vlade prvič katoličanka

Severnoirsko vlado po novem vodi katoličanka, ki si med drugim prizadeva tudi za združitev z Irsko.

Michelle O'Neill je kot otrok na lastni koži občutila spor na Severnem Irskem. V kolektivni spomin se je vtisnilo predvsem obdobje v letih med 1969 in 1998, ko so se protestanti in katoličani krvavo spopadali za istovetnost svoje domovine. Protestantski unionisti so želeli ostati del Združenega kraljestva, katoličani pa so se skušali osvoboditi »britanske okupacije« in so zahtevali združitev z Republiko Irsko, v prispevku za avstrijski Kathpress spominjata avtorja zapisa Sarah Stutte in Christoph Schmidt.

Na čelu boja za neodvisno Irsko je bila takrat Irska republikanska armada (IRA), ki je izvajala številne bombne napade, ugrabitve in rope. Jasno je bilo, da je imela verska pripadnost tedaj sicer še vedno določeno težo kot dejavnik oblikovanja posameznikove in skupinske istovetnosti, vendar vprašanja »pravega prepričanja« v politično-vojaškem boju konec 20. stoletja v bistvu niso več igrala vloge.

O'Neillova je vladne izkušnje pridobivala kot ministrica za kmetijstvo, od leta 2016 kot vodja ministrstva za zdravje in v letih med 2020 in 2022 kot namestnica prvega ministra, prevzela pa je tudi predsedovanje stranke Sinn Fein.

Sledenje očetovim sanjam

Oče Michelle O'Neill je bil aktivist IRA, ki je na splošno veljala za teroristično organizacijo, in je bil zaradi tega obsojen na zaporno kazen. Pozneje je iskal mirno, politično pot za vnovično združitev Irske. Te izkušnje so oblikovale političarko, ki se je leta 1977 rodila na jugu Irske, šolo pa je obiskovala na Severnem Irskem. V zgodnjih dvajsetih letih je prekinila vajeništvo v trgovini in se popolnoma posvetila politiki - konec nasilnega spora s t. i. Sporazumom na veliki petek leta 1998 je namreč temeljito spremenil okvirne pogoje za javno delovanje.

Politični dom O'Neillove je postala katoliško usmerjena stranka Sinn Fein, ki si še danes prizadeva za združeno Irsko. Michelle je še naprej sledila očetovim sanjam. Leta 2005 je prevzela njegov položaj v območnem svetu okrožja Dungannon in South Tyrone, nato pa je bila večkrat izvoljena v skupščino Severne Irske, tamkajšnji območni parlament. Vladne izkušnje je pridobivala kot ministrica za kmetijstvo, od leta 2016 kot vodja ministrstva za zdravje in v letih med 2020 in 2022 kot namestnica prvega ministra. Energična političarka je prevzela tudi predsedovanje stranki Sinn Fein.

Michelle O'Neill je bila minuli konec tedna v območnem parlamentu v Belfastu izvoljena za prvo ministrico in s tem voditeljico vlade Severne Irske. FOTO: X/Michelle O'Neill

Zgodovinski trenutek

Minuli konec tedna je bila Michelle O'Neill v območnem parlamentu v Belfastu izvoljena za prvo ministrico in s tem voditeljico vlade Severne Irske. Kot piše avstrijski Kathpress, je to zgodovinski trenutek iz več razlogov: Michelle O'Neill ni le prva predstavnica na čelu vlade kot predstavnica stranke Sinn Fein, ki je na splošnih volitvah leta 2022 prvič izšla kot zmagovalka, temveč je tudi prva katoličanka na tem položaju.

Doslej so severnoirsko vlado vedno vodili predstavniki strank iz protestantskega tabora. V zadnjih dveh letih so se odločno upirali, da bi bila na položaj prve ministrice imenovana irska domoljubka. O'Neillova bi bila zdaj lahko še korak bližje uresničitvi svojih sanj o združitvi z republiko na jugu, vendar lahko odločitve sprejema le s svojo namestnico Emmo Little-Pengelly iz Demokratične unionistične stranke (DUP), v kateri prevladujejo protestanti.

Čeprav po zadnjem popisu prebivalstva na Severnem Irskem prvič živi več katoličanov kot protestantov, ankete kažejo, da je do večine, ki bi podprla združitev z Irsko, še daleč.

Pred veliko nalogo

47-letna O'Neillova, mati dveh otrok, ki se je leta 2014 ločila od moža, o svoji novi funkciji pravi, da bo »prva ministrica vseh Severnoircev«. Zaveda se, da je grenkoba med protestanti in katoličani zaradi državljanske vojne še vedno močna in da preteklosti ne more spremeniti. Toda, kot jo navajajo domači mediji, »vsi se moramo ozirati v prihodnost«.

Pred novo predsednico severnoirske vlade je zdaj velika naloga: prepričati mora oba tabora na Severnem Irskem, da dosežeta sporazum, ter obenem preživeti politični spor z unionistično stranko in londonsko vlado, ki se dodatno zapleta zaradi brexita in trgovinskih vprašanj med Severno Irsko in Republiko Irsko. Čeprav po zadnjem popisu prebivalstva na Severnem Irskem prvič živi več katoličanov kot protestantov, ankete kažejo, da je do večine, ki bi podprla združitev z Irsko, še daleč. Po drugi strani pa je na Irskem večina ljudi, vključno z ustreznimi vladnimi krogi v Dublinu, očitno naklonjena združitvi.

Ne glede na to pa O'Neillova udejanja družbenopolitični program: med drugim želi vlagati v gradnjo stanovanj na Severnem Irskem ter v širitev zdravstvenega in izobraževalnega sistema.

Nalaganje
Nazaj na vrh