Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sinodalni očetje potrdili zaključne predloge škofovske sinode za Bližnji vzhod

Objava: 25. 10. 2010 / 08:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sinodalni očetje potrdili zaključne predloge škofovske sinode za Bližnji vzhod

Iz štiriinštiridesetih predlogov bo papež sestavil uradni zaključni dokument sinode.

Sinodalni očetje so minulo soboto na zadnjem generalnem zasedanju potrdili in predstavili zaključne predloge škofovske sinode za Bližnji vzhod. Štiriinštirideset predlogov temelji na treh načelih: mir, upanje in občestvo. V dokumentu je izražena nujna potreba po pravični mirovni rešitvi, ki je pogoj za prihodnost kristjanov na tem območju, pa tudi krepitev stikov z judovstvom in islamom. Sinoda je ostro obsodila vsakršno obliko nasilja, antisemitizma, islamofobije in sovražnosti do kristjanov. Kot posebej zaskrbljujoče dejstvo so sinodalni očetje izpostavili izseljevanje kristjanov iz svetopisemskih dežel.

V posebnem sporočilu Cerkvi in svetovni javnosti so sinodalni očetje spregovorili o uporabi resolucije Varnostnega sveta v izraelsko-palestinskem sporu in se izrekli za rešitev, ki predvideva ustanovitev dveh držav. Z utemeljitvami iz Svetega pisma se po besedah sinodalnih očetov ne sme upravičevati krivic in nasilja. Škofje za Jeruzalem zahtevajo pravni status, ki bo upravičil sloves Svetega mesta. Poleg tega zahtevajo tudi mirovno rešitev za Irak in polno suverenost Libanona na celotnem ozemlju. Iz štiriinštiridesetih predlogov bo papež sestavil uradni zaključni dokument sinode.

Na naslednji redni škofovski sinodi leta 2012 naj bi škofje razpravljali o novi evangelizaciji, je ob koncu zasedanja napovedal papež Benedikt XVI. Geslo sinode bo 'Nova evangelizacija za širitev krščanske vere'. Bližnjevzhodna sinoda je namreč izpostavila potrebo po novi evangelizaciji v deželah Bližnjega in Srednjega vzhoda, isto pa velja tudi za dežele s staro krščansko tradicijo, meni papež. Kot je še pojasnil, se bo z omenjenimi vprašanji ukvarjal tudi pred mesecem dni ustanovljeni Papeški svet za novo evangelizacijo.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh