Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sirski pravoslavni patriarh: kristjani se ne bodo vrnili

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 05. 2021 / 08:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 21.05.2021 / 08:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sirski pravoslavni patriarh: kristjani se ne bodo vrnili

Sirski pravoslavni patriarh: kristjani se ne bodo vrnili

Število kristjanov v Siriji po oceni Mor Ignatiusa Aphrema II. danes že pod 800.000.

Patriarh Sirske pravoslavne cerkve Mor Ignatius Aphrem II. FOTO: Wikipedia

Voditelj Sirske pravoslavne cerkve, Mor Ignatius Aphrem II., je izrazil bojazen, da bodo kristjani še naprej zapuščali Sirijo. »Zelo težko je ustaviti ta eksodus,« je po navedbah avstrijskega Kathpressa dejal patriarh. Sam ne verjame več v vračanje številnih milijonov Sircev, predvsem kristjanov, ki so domovino zapustili zaradi vojne. Že samo v njegovem občestvu je zazijala velikanska praznina med verniki, tako Aphrem II. Po njegovih podatkih je Sirijo doslej zapustilo okoli 50 odstotkov kristjanov, tako da je njihovo število v državi danes najverjetneje že pod 800.000.

V luči normalizacije odnosov med Izraelom in nekaterimi zalivskimi državami je Aphrem II. izrazil upanje, da bo nekega dne mogoče svobodno potovati po vsem Bližnjem vzhodu, graditi odnose z vsemi ljudmi, ki živijo na tem območju, z njimi sodelovati in izboljšati kakovost njihovega življenja. Sirski pravoslavni patriarh je še pojasnil, kako so bila zadnja diplomatska prizadevanja namenjena temu, »da smo se uprli drugemu sovražniku, ki se danes imenuje Iran«.

Ohranjanje verske svobode in boj proti verskemu skrajništvu bi morali po besedah patriarha Aphrema II. doseči predvsem z izobraževanjem. Nujno je treba nadzirati, o čem se pogovarjajo in kaj poučujejo na šolah, predvsem v zahodnih državah, kjer so nekatere zasebne izobraževalne ustanove v islamskih rokah.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh