Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sklepno poročilo sinode v soboto opoldne

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 10. 2014 / 06:51
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sklepno poročilo sinode v soboto opoldne

Na papeževo željo bo dokument zasnovan obširno, zato je sveti oče v ta namen imenoval uredniški odbor.

Poročilo (»Messaggio«) o izredni vesoljni škofovski sinodi, ki te dni zaseda v Vatikanu, bo predstavljeno v soboto ob 13. uri v vatikanski tiskovni dvorani, so sporočili med vestmi z vatikanskega tiskovnega urada. Predstavitev poročila bo obenem tudi sklepna tiskovna konferenca sinode. Kdo bo ob tej priložnosti stopil pred svetovne medije, v sporočilih niso objavili. Po nekaterih navedbah naj bi v Vatikanu še razpravljali o tem, ali naj pred časnikarje stopi tudi uredniški odbor sklepnega sinodalnega dokumenta.



Sklepni dokument bo domnevno izšel pod naslovom »Messaggio«, sinodalni očetje pa naj bi ga v končni obliki sprejeli nocoj. Dokument predstavlja delovno osnovo za redno škofovsko sinodo, ki bo v Vatikanu zasedala prihodnjo jesen, udeleženci pa bodo nadaljevali z razpravami o zakonski in družinski pastorali. Na željo papeža Frančiška naj bi ta dokument zasnovali na širokih temeljih in v ta namen je sveti oče poleg kardinala Petra Erdöja, glavnega poročevalca, kardinala Lorenza Baldisserija, glavnega tajnika, in nadškofa Bruna Forteja, izrednega teološkega tajnika, imenoval še dodatni šestčlanski uredniški odbor. Vanj je povabil posameznike, ki so že sedaj dejavno sodelovali na sinodi in sodijo med njene tehtnejše udeležence. To so kardinal Gianfranco Ravasi s Papeškega sveta za kulturo, ameriški kardinal Donald Wuerl, jezuitski general Adolfo Nicolas, argentiniski nadškof Victor Manuel Fernandez, predsednik Škofovskega sveta Latinske Amerike nadškof Carlos Aguiar Retes iz Mehike in korejski škof Peter Kang U-il.

Izredni škofovski sinodi pripada okoli 120 predsednikov škofovskih konferenc in 25 vodij iz rimske kurije, poleg tega pa še 26 članov, ki jih je imenoval papež Frančišek. Z imenovanjem slednjih je papež nakazal posebna znamenja za potek sinode. Med njimi je denimo upokojeni kardinal Walter Kasper, ki je v letošnjem februarju s svojimi predlogi o morebitnem prejemanju svetega obhajila za znova civilno poročene ločene zakonce v določenih posameznih primerih spodbudil obširno razpravo. Med sinodalne očete je bil imenovan tudi Kasperjev »nasprotnik«, kardinal Carlo Caffarra iz Bologne. Oba sodita med voditelja mnenjskih polov na sinodi.

Eden izmed urednikov sklepnega dokumenta,ki jih je imenoval papež Frančišek, argentinski nadškof Victor Fernandez, je že pokazal svoj smisel za humor. Na eni izmed tiskovnih konferenc minuli teden se je Fernandez pred navzočimi časnikarji pošalil, da lahko govorijo povsem svobodno, »ne da bi jim pri tem za ovratnik dihal kardinal Müller«. V komentarjih po tiskovni konferenci je bilo slišati, da so tovrstne pripombe o prefektu kakšne vatikanske kongregacije škofje doslej »izrekali le za zaprtimi vrati«.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Knjiga meseca januarja
Klic k usmiljenju
Duhovna rast
23,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh