Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Bizjak: »Kar je župnijska kronika za župnijo, to je Družina za Cerkev na Slovenskem«

Za vas pišejo:
Boštjan Debevec, Janez Porenta
Objava: 14. 05. 2022 / 12:29
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.05.2022 / 12:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Bizjak: »Kar je župnijska kronika za župnijo, to je Družina za Cerkev na Slovenskem«
Zahvalno mašo je v somaševanju daroval koprski škof Jurij Bizjak. FOTO: Boštjan Debevec

Škof Bizjak: »Kar je župnijska kronika za župnijo, to je Družina za Cerkev na Slovenskem«

Po osrednjem praznovanju častitljivega jubileja, 70-letnice izhajanja Družine, v petek, 5. maja, v Ljubljani, kjer je večerno mašo v stolnici daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik, so se danes za prehojeno pot zahvalili še pri maši v Novi Gorici, kjer je Družina kot verski list za goriško administraturo tudi storila prve korake.

Zahvalna maša je bila v novogoriški konkatedrali. FOTO: Boštjan Debevec

Izbor konkatedrale Kristusa Odrešenika v Novi Gorici torej ni bil naključen, saj gre – kot je v pridigi dejal tudi koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak, ki je vodil somaševanje – za njej rojstni kraj na Goriškem, »zato smo tem bolj veseli in hvaležni vodstvu Družine tudi za vaš predlog, da častitljivo obletnico rojstva Družine obeležimo tudi tukaj in ob tej priložnosti izrazimo svojo hvaležnost in izrečemo nekaj zahval.«

Zbor je prepeval dela primorskega duhovnika in skladatelja Vinka Vodopivca. FOTO: Boštjan Debevec

Sodelujoči pri maši

Vse prisotne sta na začetku svete daritve pozdravila vikar in član programskega sveta Družine Bogdan Vidmar in odgovorni urednik tednika Družina Boštjan Debevec, berilo je brala vodja Družininega marketinga Manica Ferenc, prošnje urednica Mavrice Melita Košir, zahvalo ob koncu maše pa je izrekel direktor Družine Tone Rode. Zbor je izvedel dela primorskega duhovnika in skladatelja Vinka Vodopivca, ki je umrl le nekaj tednov po »rojstvu« Družine.

Prošnje je brala urednica Mavrice Melita Košir. FOTO: Boštjan Debevec

Iz škofove pridige

Kar je župnijska kronika za župnijo, to je Družina za Cerkev na Slovenskem, je nagovor začel škof Bizjak – brezkončna zakladnica dogodkov in podatkov, poročil in odmevov, brezmejna zbirka uvodnikov in komentarjev, novic in ocen, poučnega in duhovnega branja na duhovnem, verskem, kulturnem in narodnem področju; arhiv v malem.

Koprski škof Jurij Bizjak: Družina je brezkončna zakladnica dogodkov in podatkov, poročil in odmevov, brezmejna zbirka uvodnikov in komentarjev, novic in ocen, poučnega in duhovnega branja na duhovnem, verskem, kulturnem in narodnem področju; arhiv v malem. FOTO: Boštjan Debevec

Zahvala Družininemu »očetu« dr. Mihaelu Torošu

Med pridigo se je škof Bizjak zahvalil Družininemu »očetu« dr. Mihaelu Torošu, »našemu velikemu rojaku iz Medane, apostolskemu administratorju in ustanovitelju Družine, ki je zmogel biti dovolj majhen ne samo po telesu, temveč tudi po duhu, da je zlezel pod kožo tedanjim oblastem in od njih dosegel, da so dovolile ustanoviti verski list Družino.«

Berilo je brala nekdanja Družinina sodelavka Marija Bratina. FOTO: Boštjan Debevec

Velik bojevnik za človeške, narodne, verske pravice

Za dr. Toroša je koprski škof še dejal, da je bil velik bojevnik za vse naravne človeške pravice, za narodne pravice zlasti v času fašizma, za verske pravice zlasti v času komunizma; z vso vnemo je ljubil svojo domovino in Cerkev, pripravljal duhovne obnove za duhovnike, spodbujal ljudske misijone, branil pravico vernikov do izpovedovanja svoje vere in pravico staršev do vzgoje otrok, spodbujal katehetsko delo.

Zahvale je izrekel direktor Družine Tone Rode. FOTO: Boštjan Debevec

Celotno pridigo koprskega škofa msgr. dr. Jurija Bizjaka lahko preberete v priponki.

70 let Družine - pridiga škofa Bizjaka pri zahvalni maši v Novi Gorici.docx

Zbrane je nagovoril tudi novogoriški župan Klemen Miklavič. FOTO: Boštjan Debevec

Župan Miklavič: »Družina je veliko dala skupnosti«

Zbrane je nagovoril tudi novogoriški župan dr. Klemen Miklavič: »Družina je veliko dala skupnosti, civilni in celotni družbi. Pozdravljam uredništvo in čestitam za jubilej.« Škof Bizjak se mu je ob tem zahvalil za vso pozornost in odprtost, pa tudi za velikodušno podporo zlasti pri vzdrževanju skupne sakralne in kulturne dediščine.

Škof Jurij Bizjak in župan Klemen Miklavič. FOTO: Boštjan Debevec

Razstava o nastanku in razvoju Družine

Po maši so si lahko vsi zbrani – enako kot pred dobrim tednom dni v Ljubljani – ogledali tudi razstavo o nastanku in sedem desetletij dolgem dosedanjem razvoju Družine.

O dr. Mihaelu Torošu ob 50. obletnici njegove smrti.docx

Nalaganje
Nazaj na vrh