Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škofijska gimnazija Vipava na Evrošoli v Strasbourgu

Objava: 04. 02. 2011 / 08:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Škofijska gimnazija Vipava na Evrošoli v Strasbourgu

Vipavski četrtošolci so v letošnjem šolskem letu v okviru tekmovanja Evrošola uspeli pridobiti 'vstopnico' za aktivno delo na zasedanju Evropskega parlamenta mladih v Strasbourgu.

Dijakom 4. a oddelka Škofijske gimnazije Vipava (ŠGV) je v letošnjem šolskem letu v okviru tekmovanja Evrošola uspelo dobiti 'vstopnico' za aktivno delo na zasedanju Evropskega parlamenta mladih v Strasbourgu 27. januarja 2011. Dijakom slovenskih šol je na voljo več različnih možnosti za obisk omenjene ustanove in ena od njih je tudi dobra uvrstitev na spletnem kvizu Evrošola ali zmaga na tekmovanju v simulaciji Evropskega parlamenta. Oba projekta podpira Informacijska pisarna Evropskega parlamenta za Slovenijo, simulacijo pa v glavnem oblikuje Klub evropskih študentov.

Dijakom ŠGV se je uspelo v Evropski parlament »prebiti« skozi tekmovanje v simulaciji, saj so mladi najprej dosegli prvo mesto na regijski simulaciji v Novi Gorici, nato pa so zmagali še na državnem tekmovanju. Simulacija zasedanja Evropskega parlamenta od udeležencev zahteva, da se vsebinsko poglobijo v aktualno evropsko tematiko (tema je podana vnaprej) ter poiščejo argumente za in proti določenim predlogom, od njih pa se pričakuje, da so pripravljeni oblikovati in sprejeti kompromisni predlog. Dijaki tekmujejo kot skupina (razred), kar pomeni, da si morajo vloge med seboj čim bolj enakovredno razdeliti, ocenjevalce pa poleg vsebine zanima tudi kultura komuniciranja posamezne skupine. Državno tekmovanje je potekalo v dvorani Državnega sveta Republike Slovenije 16. decembra 2010.

Evropski parlament so obiskali 27. januarja, kjer so se srečali s skupinami dijakov iz Belgije, Bolgarije, Nemčije, Estonije, Grčije, Španije, Francije, Italije, Cipra, Luksemburga, Nizozemske, Avstrije, Portugalske, Romunije, Slovaške, Finske, Švedske in Velike Britanije (Škotske). Dopoldne so dijaki preživeli ob medsebojnem spoznavanju, prisluhnili pa so tudi predstavitvam drugih evropskih šol in zastavljali vprašanja predstavnikom EU o aktualnih temah. Popoldne so mladi po skupinah razpravljali o aktualni evropski problematiki (razdeljeni so bili v šest večnacionalnih skupin), stališča svojih skupin pa so nato predstavili na parlamentarnem zasedanju. Tekmovali so tudi v Evrokvizu, kjer so odgovarjali na sedemnajst vprašanj o EU, pri čemer so bila vprašanja zastavljena v sedemnajstih različnih jezikih. Ekipe so bile sestavljene iz predstavnikov štirih različnih držav. Izmed štirih ekip, ki so se uvrstile v finale, je bil v dveh tudi predstavnik ŠGV. Zmagala je skupina, ki so jo sestavljali predstavniki Španije, Grčije, Nemčije in Slovenije.

Za vipavsko gimnazijo je pomemben del dogajanja predstavljalo tudi neformalno druženje s skupino škotskih dijakov, ki so bili nastanjeni v istem hostlu, saj so se v večernih urah seznanili tudi z osnovami škotskega plesa.

Ob slovesu so ugotavljali, da so se kljub različnosti lahko pogovarjali in dogovorili o skupnih stališčih.

Besedilo, ki ga je pripravil gospod Slavko Rebec, objavljamo s posredovanjem Tiskovnega urada SŠK.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh