Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škofje in družine navdušeni nad strasburško razsodbo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 01. 2017 / 08:18
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škofje in družine navdušeni nad strasburško razsodbo

Škofje in družine navdušeni nad strasburško razsodbo

Otrok, rojen nadomestni materi, izročen v rejo in ne paru, ki ga je »naročil«.

Komisija škofovskih konferenc pri Evropski zvezi (COMECE) in Zveza katoliških družinskih združenj v Evropi (FAFCE) pozdravljata razsodbo Evropskega sodišča za človekove pravice o nadomestnem materinstvu. Sodišče je zavrnilo pritožbo italijanskega para, ki so mu pristojni odvzeli otroka, rojenega nadomestni materi. Škofje so v izjavi za javnost med drugim spomnili, kako pomembna je zaščita otrok proti nedovoljenim praksam, ki bi se lahko prelevile tudi v trgovino z ljudmi, kar sodba prav tako priznava. Po mnenju FAFCE pa ta odločitev krepi zaščito otrok in pošilja pomenljivo znamenje proti nadomestnemu materinstvu in trgovini z ljudmi.

Z enajstimi proti šestim glasovom so sodniki ESČP minuli torek v Starsbourgu kot primerno označili ravnanje italijanskih oblasti. V obrazložitvi razsodbe je zapisano, da ločitve otroka od para ni mogoče oceniti kot kršenja pravice do zasebnega življenja. Vzrok za to je neobstoječa biološka vez para z otrokom in kratko obdobje, ki ga je par z otrokom preživel.

»Zelo pozitivno je, da je Evropsko sodišče za človekove pravice priznalo pravico države, ki z zakonom ne dopušča nadomestnega materinstva«, je pojasnil predsednik FAFCE, Antoine Renard. Razsodba potrjuje, da »pravica do otroka« pri tem nima prednosti.

Italijanska zakonca sta preko ruske agencije plačala nadomestni materi, ki je zanju februarja 2011 v Moskvi rodila otroka. Par je nato dečka v Rusiji registriral kot svojega, ne da bi pri tem navedel, da ga je rodila nadomestna mati. V Rusiji je nadomestno materinstvo mogoče, v Italiji pa je prepovedano.

Ob vrnitvi družine v Italijo so tamkajšnje oblasti zavrnile potrditev straševstva. Po testu očetovstva se je še izkazalo, da italijanski zakonec ni biološki oče otroka, torej niti jajčna celica niti semenčice niso bile genetski material italijanskih tožnikov.

Oktobra 2011 je italijansko sodišče odločilo, da morata zakonca otroka nemudoma oddati v državno skrbništvo. Prepovedan jima je bil kakršen koli stik s tedaj devetmesečnim dečkom. Po približno letu dni v otroškem zavetišču je bil deček leta 2013 zaupan rejniški družini in je medtem že posvojen.

Potem ko je izčrpal vse pravne poti v Italiji, se je par obrnil na Evropsko sodišče za človekove pravice. Tam sta na prvi stopnji januarja 2015 tožbo dobila. S petimi proti dvema glasovoma so sodniki tedaj odločili, da ukrepi italijanskih oblasti niso primerno upoštevali otrokovih interesov. Odvzem otroka s strani države je namreč skrajno sredstvo, ki je dopustno le v primeru neposredne nevarnosti za otroka. V tem primeru nevarnosti ni bilo, četudi sta zakonca z uporabo nadomestnega materinstva v Rusiji zavestno obšla italijansko prepoved.

Takoj po prvostopenjski razsodbi je na zahtevo Italije primer prišel na višjo stopnjo. Dokončna odločitev sodnikov je bila razglašena minuli torek.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.) / Fotografija je ilustrativna.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh